Curenje amonijaka primećeno u Donjeckoj oblasti

Curenje amonijaka primećeno u Donjeckoj oblasti

Zbog dejstava ruskog agresora u Bahmutskom okrugu u Donjeckoj oblasti oštećena je nepropusnost kraka amonijačnog gasovoda Toljati-Odesa.

„Curenje amonijaka! Nepropusnost kraka naftovoda za amonijak Toljati–Odesa je oštećena kao rezultat neprijateljstava u okrugu Bahmut… Lokalne vlasti su obavestile stanovništvo o neophodnim bezbednosnim merama“, rekao je načelnik Vojno-regionalne administracije Donjeck Pavlo Kirilenko. objavljeno na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ovaj krak se ne koristi od 2014. godine, ventili su zatvoreni, ali amonijak curi gravitacijom. Oblak se kreće nad zemljom od sela Travneve ka Bahmutu.

„Spasioci su izvršili inspekciju. Na deonici cevovoda dužine 7,5 km nalazi se oko 250 tona amonijaka. Curenje je neznatno. Radijus mogućeg udara oblaka amonijaka je oko 4 km“, napomenuo je Kirilenko.

Prema njegovim rečima, u otklanjanju posledica nesreće angažovano je 45 specijalista i 9 rezervoara za gorivo. U pogođenom području nalaze se lokaliteti Kodema, Hladosove, Semihirje, Dača, Nikolajevka Druga i Dolomitne. Bahmutu nema pretnje.

Kako je saopšteno, prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruske trupe pokušavaju da uspostave punu kontrolu nad Luganskom i Donjeckom oblastima.