Pentagon pod pritiskom da stane u odbranu abortusa

Pentagon pod pritiskom da stane u odbranu abortusa

Pentagon bi trebalo da bude proaktivan u obezbeđivanju lakog pristupa uslugama abortusa, kažu aktivisti i poslanici, zahtevajući da vojska obezbedi da nijedan vojnik koji želi da prekine trudnoću ne bude blokiran državnim zakonodavstvom.

Pitanje se pojavilo nakon što je nacrt presude Vrhovnog suda SAD procurio u medije ranije ovog meseca, što ukazuje da bi presedan Roe protiv Vejda koji priznaje abortus kao ustavno pravo mogao biti poništen ovog leta. Iako su američka vojska i vazduhoplovstvo preduzele korake da olakšaju vojnicima da dobiju slobodno vreme za abortuse, zagovornici su tvrdili da Pentagon mora da preduzme mere kako bi osigurao da svi rodovi vojske zaštite pristup takvim uslugama.

„Ovo nije pitanje vazduhoplovstva, vojske, brigade, ovo je pitanje nacionalne bezbednosti, ministarstva odbrane, spremnosti osoblja“, rekla je profesorka prava iz Kalifornije Rejčel Van Lendingem za The Hill u članku objavljenom u nedelju.

„Dakle, ova politika bi trebalo da potiče od samog Ministarstva odbrane. Van Landingem, bivši poručnik vazduhoplovstva, dodao je: „Nema mesta za disparitete među službama.

Presuda visokog suda ostavila bi državama da odlučuju o pravima na abortus u svojoj nadležnosti. Očekuje se da će više od dve desetine država zabraniti ili smanjiti pristup abortusu, a većina američkih vojnih baza nalazi se na tim lokacijama.

Osam američkih senatora poslalo je pismo ministru odbrane Lojdu Ostinu ranije ovog meseca, upozoravajući da bi prava vojnika i civilnog osoblja na abortus uskoro mogla zavisiti od lokacije njihove službe. Odluka bi takođe mogla da omete napore vojske u regrutovanju i zadržavanju, jer bi žene mogle da izaberu da se ne angažuju ili se ponovo angažuju zbog zabrinutosti da bi mogle biti primorane da prođu zbog neželjene trudnoće, rekli su zakonodavci.

„S obzirom da se naša zemlja suočava sa mogućim poništavanjem ličnih prava, šta vi i vaše osoblje radite u pripremi da zaštitite zdravlje i dobrobit onih pod vašom komandom?“ pitali su senatori. „Koje ćete korake preduzeti da pomognete vojnicima kojima je potreban abortus?“ Pentagon bi barem trebalo da obezbedi da vojnici mogu da odu iz države da bi abortirali.

Čak i pre nedavne kontroverze, vojska i vazduhoplovstvo su prilagodile svoju politiku odsustva eliminišući potrebu za prethodnim odobrenjem komandanta da bi dobili slobodno vreme za prekid trudnoće, „s obzirom na vremenski osetljivu prirodu procedure“. Vojska je spremna da ide dalje.

Svedočeći na saslušanju u Kongresu 12. maja, major Vojske Majkl Grinston je bio pod pritiskom da kaže da li se vrše pripreme da se zaštiti pristup abortusu u Americi posle Roe. „Odgovor je da, izrađujemo politike kako bismo osigurali da brinemo o našim vojnicima na odgovarajući način“, rekao je on.

I kao senatori koji se zalažu za abortus, vojni vojnik sa najvišim vojnim snagama rekao je da bi odluka visokog suda o abortusu mogla potkopati regrutaciju. „Ne želimo da stavljamo u nepovoljan položaj bilo koga u našoj vojsci – muškarce, žene – niti da otuđimo bilo koga ko ima pravo da služi vojsku“, rekao je Grinston. „Nastavićemo da zapošljavamo najbolje što možemo u skladu sa politikom koju imamo.

Savezni zakon koji zabranjuje korišćenje poreskih dolara za većinu abortusa sprečava vojne lekare da pružaju takve usluge. To znači da trupe moraju da putuju van baze radi abortusa, a sa poništavanjem presude Roe protiv Vejda, mnogi bi morali da odu kod aborcioniste u drugoj državi.

„Žene u vojsci već imaju veću stopu neželjenih trudnoća od civilnih žena“, rekla je predstavnica Debbie Vasserman Schultz (D-Florida) na saslušanju 12. maja. „Za te žene vojnike u državama sa restriktivnim zakonima o abortusu, njihove opcije za bezbedan abortus mogu biti potpuno izbrisane ako se Roe protiv Vejda poništi.“