Mona Liza predmet pokušaja vandalizma

Mona Liza predmet pokušaja vandalizma

Mona Liza je bila predmet pokušaja vandalizma u nedelju kada je posetilac svetski poznatog muzeja Luvr u Parizu namazao glazuru po zaštitnom staklu slike iz doba renesanse.

Muškarac, koji je izgledao kao da nosi periku na video snimcima incidenta objavljenim na društvenim mrežama, prišao je slici u invalidskim kolicima pre nego što je bacio komad torte na umetničko delo, navodi se u saopštenju Luvra. Video snimci posledica pokazuju ga kako pešači sa kolicima u blizini.

„Posetilac je simulirao invalidnost kako bi koristio invalidska kolica da priđe delu, koji je postavljen u bezbednu vitrinu. Luvr je primenio svoje uobičajene procedure za osobe sa smanjenom pokretljivošću, omogućavajući im da se dive ovom velikom umetničkom delu“, konstatovana izjava.

„Dok je stajao u blizini slike, ova osoba je bacila pecivo koje je sakrio u svojim ličnim stvarima na staklenu vitrinu Mona Lize. Ovaj čin nije uticao na sliku, koja nije ni na koji način oštećena.
Portparol je pojasnio da je posetiocima u invalidskim kolicima dozvoljeno da se kreću ispred drugih posetilaca muzeja kako bi bolje videli rad.

Muškarac (36) je uhapšen i odveden u psihijatrijsku ambulantu u sjedištu policije, saopštilo je parisko tužilaštvo. Tužilaštvo je otvorilo istragu zbog „pokušaja oštećenja kulturnog dobra“. Luvr je podneo žalbu.

Na snimku koji je posetilac muzeja objavio na Tviteru, čuje se kako čovek na francuskom kaže: „Zamislite planetu Zemlju, postoje ljudi koji je uništavaju“, dok obezbeđenje prati čoveka, sa laticama ruže razbacanim po podu muzeja.

Remek-delo Leonarda da Vinčija, verovatno najpoznatija slika na svetu, svake godine privlači milione posetilaca koji se postroje da poziraju sa malim umetničkim delom.

Zagonetnom portretu nije stran ni vandalizam ni krađa. Ukrao ga je 1911. zaposleni u Luvru, što je podiglo njegov međunarodni ugled, a dno platna je pretrpelo napad kiselinom 1950-ih, što je dovelo do toga da muzej pojača zaštitne mere oko dela — uključujući neprobojno staklo. Godine 2009. žena je ljutito bacila keramičku šolju na sliku, razbila šolju, a slika je ostala neoštećena.