Bil Gejts: Indija zaslužuje pohvale

Bil Gejts: Indija zaslužuje pohvale

Indija ima „mnoge lekcije da ponudi“ o upravljanju pandemijom velikih razmera, kaže milijarder.

Suosnivač Majkrosofta i megadonator SZO Bil Gejts pohvalio je Indiju za njeno upravljanje pandemijom i izrazio uverenje da druge zemlje mogu da uče od Nju Delhija. Milijarder je takođe pomenuo sastanak sa indijskim ministrom zdravlja Mansukhom Mandavijom, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, u Švajcarskoj, ranije ove nedelje.

„Uspeh Indije u težnji za vakcinacijom i upotrebom tehnologije za postizanje zdravstvenih rezultata u velikim razmerama nudi mnogo lekcija za svet“, tvitovao je milijarder u subotu kao odgovor na Mandavijin raniji tvit.

Prema rečima visokog indijskog zdravstvenog zvaničnika, on i Gejts su u Davosu razgovarali o širokom spektru tema, od „upravljanja kontrolom bolesti“ do „stvaranja regionalnih čvorišta mRNA“, kao i o razvoju pristupačne i visokokvalitetne dijagnostike i medicinskih uređaja.

„Bilo je sjajno upoznati dr @mansukhmandviia i razmeniti poglede na globalno zdravlje. Uspeh Indije sa vakcinacijom i upotrebom tehnologije za postizanje zdravstvenih rezultata u velikim razmerama nudi mnogo lekcija za svet.“ napisao je Gejts na Tviteru.

Sa procenjenim da je 88 odsto odrasle populacije Indije u potpunosti vakcinisano protiv Covid-19 od subote, Mandaviia je rekao da je Gejts primetio uspeh Indije u upravljanju pandemijom i „mamutske napore za vakcinaciju“. U svom nastojanju da inokulira populaciju od 1,38 milijardi, Nju Delhi se uglavnom oslanjao na AstraZeneca-in Covishield i domaći razvijeni Covakin, kao i na male serije ruskog Sputnjika.

Bil Gejts je vodeća figura u globalnim naporima za vakcinaciju od početka pandemije Covid-19. Iako nije lekar, njegovi stavovi su dobili dodatnu težinu zbog uloge Gejts fondacije kao glavnog donatora Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Takođe ulaže milijarde u razvoj i distribuciju vakcina.

Ovaj koledž koji je napustio koledž koji je postao softverski milijarder takođe je privukao pažnju svog TED govora iz 2015. u kojem je upozorio na „neizbežnu“ globalnu pandemiju. Ranije ovog meseca objavio je knjigu pod nazivom „Kako sprečiti sledeću pandemiju“, koju je pohvalio šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus. Takođe se zalaže za stvaranje tima za globalni odgovor na epidemije i mobilizaciju (GERM) sa godišnjim budžetom od najmanje milijardu dolara koji bi planirao buduće pandemije.