Ukrajina računa finansijsku pomoć sa Zapada

Ukrajina računa finansijsku pomoć sa Zapada

Njena centralna banka kaže da je zemlja do sada primila preko 6 milijardi dolara, ali da joj je potrebna dodatna pomoć.

Ukrajina je dobila 6,5 milijardi dolara pomoći od zapadnih zemalja od početka ruske vojne operacije krajem februara, rekla je Katerina Rožkova, prva zamenica šefa Narodne banke Ukrajine.

„Od početka rata Ukrajina je od partnerskih zemalja dobila skoro 6,5 milijardi dolara za podršku ekonomiji“, rekla je Rožkova u nedelju i dodala da su sva sredstva usmerena u budžet zemlje.

Ukupan iznos uključuje i grantove i zajmove, objasnila je ona, ali nije precizirala koliko bi Kijev morao da vrati. Zvaničnik je dodao da je kamata na kredite Ukrajini „niska“, ne navodeći dalje detalje.

Rožkova je napomenula da Kijev ne može sam da reši budžetski deficit zbog pada izvoznih prihoda, a problem je i nedavno smanjenje kreditnog rejtinga zemlje na preddefault, jer novac ne može da se pozajmi na međunarodnim tržištima zbog visoke cene takve zajmove.

Prema rečima zvaničnika, Ukrajini je potrebno najmanje 5 milijardi dolara pomoći svakog meseca da pokrije deficit državnog budžeta usred trenutne krize. Ona je ponovila prethodne pozive predsednika Vladimira Zelenskog da ovu pomoć pruže zapadni partneri Kijeva.

Prošlog meseca, Zelenski se obratio Svetskoj banci i MMF-u, rekavši da je njegova zemlja već pretrpela štetu od više od pola triliona dolara i da joj je potrebna pomoć od oko 7 milijardi dolara svakog meseca da bi ostala na površini. Prošle godine BDP zemlje procenjen je na oko 165 milijardi dolara, a vlasti u Kijevu kažu da je već opao između 30% i 50% tokom ruske vojne operacije.