Francuska opozicija osudila haos u Ligi šampiona

Francuska opozicija osudila haos u Ligi šampiona

Policajci su „zaoštrili“ situaciju na utakmici između Liverpula i Real Madrida, kaže Melanšon, dok Le Pen okrivljuje izgrednike.

Lider francuske levičarske opozicije Žan Lik Melanšon kritikovao je ponašanje policije u finalu Lige šampiona u Parizu u subotu uveče, žaleći da je to zemlju prikazalo u lošem svetlu. Desničarska opoziciona liderka Marin le Pen takođe je opisala „osećaj poniženja” koji je proizašao iz nereda ispred stadiona, iako je njena sramota bila usmerena na „ekscese” među navijačima.

Melenšon je tu scenu nazvao „žalosnim“ i „zabrinjavajućim“, tvrdeći da je policija trebalo da „obezbedi smirenost“ i „spreči da stvari krenu loše“, ali je umesto toga uradila upravo suprotno i „pogoršala“ situaciju.

Uobičajeno vraćanje policajaca na ono što je nazvao „konfrontacionom policijom“ pokazalo je da te snage nisu u stanju da se izbore sa velikim sportskim događajima, sugerisao je, uključujući Svetsko prvenstvo u ragbiju zakazano za sledeću godinu ili Olimpijske igre u Parizu 2024.

Le Penova je takođe bila zabrinuta zbog percepcije Francuske u širem svetu u svetlu nereda ispred Stad de Fransa, izražavajući zabrinutost u intervjuu za Le Figaro u nedelju da su „sve prestonice koje su to gledale otkrile da Francuska više nije u stanju da organizovati velike demonstracije a da se one ne degenerišu“.

Podelila je krivicu na organizatore događaja, za koje je rekla da će „morati da objasne“ „neorganizovanost“ koja je dozvolila hordama navijača bez ulaznica i vlasnika lažnih ulaznica da upadnu u arenu, i „tradicionalnu delikvenciju zbog koje se svaki događaj pretvara u pobuna.”

Policija je na utakmici isprskala navijače suzavcem i biberom, jer je veliki broj posetilaca i bezbednosne provere doveli do kašnjenja na ulaznom delu stadiona. Početak je bio odložen jer se publika mučila da stigne na svoja mesta na vreme.

Real Madrid je bio na prvom mestu u meču, pobedivši Liverpul sa 1:0 i osvojio svoju 14. titulu u Kupu Evrope.
Oko 68 osoba uhapšeno je tokom noći na području stadiona, dok je još 39 privedeno na ispitivanje, potvrdila je policija. Četiri osobe su evakuisane iz medicinskih razloga, a još 115 u toj oblasti je lakše povređeno, navodi Mond.

Policija je branila njihovo ponašanje u saopštenju, tvrdeći da je oblast evakuisana „mirno“ bez „incidenata“. Druga, naizgled kontradiktorna, izjava koju je objavila policija pohvalila je njihovu „brzu intervenciju“ jer su omogućili „povratak smirenosti“ tako što su otvorili put „da se uzbunjivači evakuišu sa ulaza“ nakon što su „brojni“ navijači bez ulaznica „ometali pristup stadionu“. ”, penjanje na ograde da uđe u igru bez plaćanja.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin je takođe okrivio neposlušne navijače za fijasko, tvrdeći da su „hiljade britanskih ‘navijača’, bez karata ili sa lažnim kartama“ pokušavale da nasilno uđu na stadion napadajući osoblje i policiju.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako policija napada posetioce u baru u blizini „zone navijača“ Liverpula, tuče ih pendrecima i prevrće barski nameštaj u žurbi da udari svoje mete.

Francuska bokserka Estel Moseli, koja je prisustvovala meču, izvestila je da je bila „blokirana više od sat vremena, ubijana gasom i gurnuta“ u tvitu opisujući aferu kao „skandaloznu“.