Borelj o razgovorima sa Mađarskom o naftnom embargu

Borelj o razgovorima sa Mađarskom o naftnom embargu

Evropski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj uveravao je da je protivljenje Mađarske embargu na naftu vođeno isključivo ekonomskim, a ne političkim motivima, kao i da je cena uvođenja embarga na naftu u toku i koliko dugo će to trajati.

Kako prenosi Evropska istina, on je to izjavio posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.

„Današnja diskusija je razjasnila određena pitanja u vezi sa poteškoćama sa kojima se Mađarska suočava. Ove poteškoće se mogu proceniti u smislu vremena potrebnog za adaptaciju, odnosno cene ove adaptacije“, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objasnio je da je reč o infrastrukturi za preradu nafte i kapacitetu cevovoda.

„Jedan blok: promena tehnologije prerade i proširenje mediteranskog naftovoda kroz Hrvatsku. Postoji i strukturni trošak povezan sa različitim cenama ruske nafte i drugih nafte, koje su skuplje“, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, razgovor je protekao objektivno na veoma pozitivan način kako bi se razumele dimenzije cene naftnog embarga.

„Ali kao rezultat toga, odlučili smo da ovo pitanje vratimo na odbor, jer je tehnički teško i nemoguće je bilo postići politički dogovor. Nadam se da neće trajati duže, ali ne mogu da kažem da li će to biti nedelju dana. ili dva“, rekao je Borelj.

Istovremeno, on je uveravao da je Mađarska svoju poziciju obrazložila ne u političkom smislu svojih odnosa sa Rusijom, već u ekonomskom smislu.

Sijarto je ranije rekao da Mađarska od posete predsednika Evropske komisije Budimpešti početkom maja nije dobila nijedan ozbiljniji novi predlog za naftne sankcije Rusiji, i da Mađarska neće glasati za predloge koji su suprotni njenim interesima.