Kim naredio vojsci da stabilizuje snabdevanje lekovima, Južna Koreja nudi pomoć

Kim naredio vojsci da stabilizuje snabdevanje lekovima, Južna Koreja nudi pomoć

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je vojsci da stabilizuje distribuciju lekova za kovid-19 u glavnom gradu Pjongjangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošla nedelja donela je prvo priznanje Severne Koreje o „eksplozivnoj“ epidemiji, nakon što je više od dve godine tvrdila da kod njih nema zaraze. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa vakcinacije.

Lekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravovremen i tačan način, rekao je Kim na hitnom sastanku Politbiroa u nedelju, pre nego što je posetio apoteke u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je naredio hitno raspoređivanje „moćnih vojnih snaga“ kako bi se „stabilizovala opskrba lekovima u Pjongjangu“, dodaje se.

Iako su vlasti naredile raspodelu nacionalnih rezervi lekova, apoteke nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim Džong Un je kritikovao i „neodgovoran“ odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

Susedna Južna Koreja neće štedeti napore kako bi pomogla Severnoj Koreji u borbi protiv epidemije, rekao je predsednik Jun Suk Jeol u parlamentu u ponedeljak, rekavši da je ta zemlja spremna da pruži vakcine protiv kovida-19 i drugu medicinsku podršku ako se Pjongjang složi.

Broj zaraženih koronavirusom u Severnoj Koreji iznosio je 1.213.550, sa 50 smrtnih slučajeva do nedelje.