Majka osuđuje hapšenje sina zbog ruske zastave

Majka osuđuje hapšenje sina zbog ruske zastave

Letonka kaže da njen sin nije učinio ništa protivzakonito.

Majka mladog Letonca, koji se suočava sa optužbama za mahanje ruskom zastavom tokom proslave Dana pobede u Drugom svetskom ratu u glavnom gradu te zemlje, insistirala je da je njegovo hapšenje neosnovano.

Aleksandra Stefanova je policija privela 10. maja u blizini spomenika u znak sećanja na sovjetske vojnike u Rigi. Sa sobom je imao rusku nacionalnu zastavu, a optužen je za opravdavanje genocida, zločina protiv čovečnosti, zločina protiv mira i ratnih zločina.

Letonske vlasti su saopštile da će ove godine, umesto da proslavlja Dan pobede, zemlja oplakivati one koji su poginuli ili su ranjeni u vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini koja je u toku. Zabranili su isticanje bilo kakvih ruskih ili sovjetskih simbola, upozoravajući da će se to smatrati veličanjem „agresije“ i da može dovesti do krivične i administrativne odgovornosti.

Aleksandrova majka Svetlana Stefanova rekla je za RT da bi njen sin mogao da se suoči sa do pet godina zatvora ako bude osuđen, ali je moguća i lakša kazna, poput uslovne ili novčane.

Prema njenim rečima, tretman njenog sina od strane letonske policije bio je potpuno neočekivan, posebno imajući u vidu da Aleksandar, prema njenim rečima, nije učinio ništa loše.

Mladić je u ponedeljak razgovarao sa policijom oko isticanja ruskih simbola tokom proslave Dana pobede, a policajci su mu rekli da su zabranjeni samo 8. i 9. maja, rekla je ona.

Aleksandar se vratio na spomen obeležje u utorak, 10. maja, zajedno sa mnogim drugim ljudima, koji su bili šokirani i ljuti nakon saznanja da su hiljade cveća koje su dan ranije položili u podnožje spomenika uklonjene buldožerom.

Ovaj put je nosio rusku zastavu, uveren da ne krši nikakva pravila, ali su mu ipak prišli oficiri.

Imali su dugu komunikaciju, ali mu se policija na kraju izvinila i pustila ga“, priseća se Svetlana. Aleksandar je uspeo da položi cveće na spomenik sovjetskim trupama koje su oslobodile Rigu od nacista, ali je „sat vremena kasnije kada je izlazio sa trga uhapšen“, dodala je ona.

„Kakva odgovornost može biti” kada isticanje ruske zastave očigledno nije bilo protivzakonito 10. maja, pitala se žena.

Ona je rekla da je njen dom pretresen u okviru slučaja protiv njenog sina, a policajci su zaplenili hard disk i SIM karticu.

Svetlana je odbila da razgovara o progonu manjine koja govori ruski, koja čini oko četvrtinu stanovništva Letonije. „Nisam politička ličnost“, rekla je ona i dodala da može da razmišlja samo o spasavanju sina.

Letonija je bila deo SSSR-a od 1940. godine, a nezavisnost je stekla 1991. raspadom Sovjetskog Saveza. Sadašnje vlasti u zemlji smatraju da je ovo bio period „ruske okupacije“.

U međuvremenu, sovjetskom spomeniku u Rigi preti rušenje nakon što su letonski poslanici u četvrtak glasali za odustajanje od dela sporazuma sa Rusijom, kojim se zemlja obavezala na zaštitu i održavanje ratnih spomenika.