Skretanje pažnje na Azovstal važnije od rizika od diskvalifikacije – vođa Kaluškog orkestra

Skretanje pažnje na Azovstal važnije od rizika od diskvalifikacije – vođa Kaluškog orkestra

Presudila je želja da se svet skrene na situaciju u Azovstalu, a njima uopšte nije bilo svejedno zbog rizika od diskvalifikacije na Evroviziji, izjavio je na konferenciji za novinare izjavio vođa Kaluškog orkestra Oleg Psjuk, prenosi Ukrinform.

„Ljudi ne shvataju kroz koliko nevolja prolazi moja zemlja. I za mene je to svakako bilo važnije od diskvalifikacije. Da sam propustio takvu šansu, ne bih sebi oprostio. Zaista se nadam da će neko od 200 miliona koliko smo videli moći da nam pomogne“, rekao je muzičar.

On je novinarima iz različitih zemalja rekao o teškoj situaciji u Mariupolju. „Naš narod je blokiran, skoro hiljadu vojnika. Opkoljeni su sa svih strana i ne mogu da napuste Azovstal. Treba nam pomoć. Tražimo od treće zemlje da interveniše da ih oslobodi. Kako možete pomoći? Informacije. Moramo reći svima, pisati o tome, kucati na moć vaših zemalja. Ovde ima mnogo štampe, ako svako od vas piše o tome, to će nam sigurno pomoći“, poručio je Psiuk.

Komentarišući rezultate glasanja publike, koji su postali apsolutni rekord u istoriji „Evrovizije” i doneli 439 poena, čime je bend postao pobednik, on je rekao da je „veoma impresioniran”.

„Želim da se zahvalim Ukrajincima, celoj dijaspori, svim zemljama koje su glasale za Ukrajinu na Evroviziji. Ova godina je veoma važna za Ukrajinu i svaka pobeda je veoma važna. Shvatate koliko je Ukrajini sada potrebna podrška u svim aspektima“, rekao je Psiuk i dodao da su Ukrajini potrebne dobre vesti.

Pozvao je da sluša ukrajinsku muziku, gleda ukrajinske filmove, dođe u Ukrajinu, koja ima mnogo talentovanih ljudi.

„Pošto je i naša kultura ugrožena, mi smo tu da pokažemo da je ukrajinska kultura živa, jeste, živa je ukrajinska muzika, veoma je interesantna i ima veoma lep rukopis. A naš cilj je da ukrajinsku muziku učinimo popularnom ne samo u Ukrajini, već i širom sveta, a Evrovizija je dobra platforma za to“, rekla je pevačica, pozivajući sve na sledeće takmičenje u celini, razvijena i srećna. „Ukrajina. „Evrovizija”.

Kako je preneo Ukrinform, u noći između 14. i 15. maja u italijanskom gradu Torinu održano je finale Pesme Evrovizije 2022. na kojem je nastupilo 25 učesnika. Prema rezultatima glasanja stručnog žirija i gledalaca takmičenja, predstavnik ukrajinskog Kaluškog orkestra dobio je najveći broj poena – 631 (192 od žirija, 439 od publike) i postao pobednik.