Turska nudi rešavanje sukoba u Mariupolju

Turska nudi rešavanje sukoba u Mariupolju

Rusija do sada nije pristala na plan, navodi Ankara.

Turska je ponudila da evakuiše ukrajinske borce i civile iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju, rekao je Rojtersu u subotu glavni savetnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Ibrahim Kalin.

Trenutno su u objektu ostali samo borci neonacističkog puka Azov i neke jedinice ukrajinske vojske. Prošle nedelje su i Rusija i Ukrajina rekle da je evakuacija civila iz velikog industrijskog kompleksa završena.

Prema turskoj šemi, ranjeni borci i civili bi bili odvedeni iz fabrike kopnom u ukrajinsku luku Berdjansk, koju kontrolišu ruske snage, a zatim otpremljeni u Istanbul. Kalin nije objasnio zašto je bio potreban transfer zemljišta s obzirom da Mariupolj ima veliku sopstvenu luku.

„Ako to može da se uradi na taj način, rado ćemo to učiniti. Mi smo spremni. U stvari, naš brod je spreman da pođe i doveze povređene vojnike i druge civile u Tursku“, rekao je Kalin i dodao da bi se plan ipak mogao ostvariti. „Može se desiti, da. Verujem da bi se to moglo dogoditi.”

Brod je još u Istanbulu. Spreman je za plovidbu, ali čekamo konačno odobrenje ruske i ukrajinske strane za odlazak u Berdjansk i dovođenje povređenih vojnika u Tursku.

Ukrajinske snage skrivene u čeličani više puta su pozivale strane lidere, uključujući turskog predsednika Erdogana, da im pomognu da izađu. Međutim, oni su obećali da će nastaviti borbu, odbijajući da se predaju snagama Rusije i Donjecke Narodne Republike, nazivajući takav ishod „poklonom za neprijatelja“.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.