Šeik Mohamed bin Zajed postaje predsednik UAE

Šeik Mohamed bin Zajed postaje predsednik UAE

Vladari Ujedinjenih Arapskih Emirata jednoglasno su imenovali šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana za predsednika nasledne nacije na Arapskom poluostrvu.

Državna novinska agencija VAM saopštila je da su vladari sedam šeika u zemlji doneli odluku na sastanku održanom u palati Al Mušrif u Abu Dabiju.

To dolazi nakon što je prethodni predsednik, Kalifa bin Zajed Al Nahjan, umro u petak u 73. godini. Tranzicija vlasti predstavlja tek treći put da je zemlja saveznica SAD izabrala predsednika od proglašenja nezavisnosti 1971. godine.

Poslednji je usledio 2004. godine, kada je Halifa preuzeo dužnost od svog i Muhamedovog oca, šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana, mesec dana nakon njegove smrti.

Brzina subotnjeg saopštenja, dan nakon Kalifine smrti, izgledala je dizajnirana da pokaže jedinstvo i uveri svet u stabilnost zemlje koja proizvodi naftu i gas u kojoj se nalaze zapadne vojne snage.

VAM je opisao glasanje kao jednoglasno među vladarima šeika u zemlji, što uključuje i grad Dubai.

„Čestitamo mu i zaklinjemo mu se na vernost, a naš narod mu se zaklinje na vernost“, napisao je na Tviteru posle glasanja vladar Dubaija šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum.

„On vodi celu zemlju da je krene putevima slave i časti, ako Bog da.“

UAE u celini obeležavaju trodnevnu žalost, pri čemu su preduzeća širom zemlje zatvorena, a nastupi su zaustavljeni u Halifinu čast. Svi elektronski bilbordi prikazivali su sliku pokojnog šeika u Dubaiju u petak uveče dok su se zastave vijorile na pola koplja.

Muhamed (61) je bio de fakto predsednik UAE od moždanog udara 2014. koji je doveo do toga da njegov polubrat, Kalifa, nestane iz javnosti. Pod njegovim vođstvom, UAE su preuzeli pristup koji je više fokusiran na vojsku, pridruživši se Saudijskoj Arabiji u njenom krvavom, višegodišnjem ratu u Jemenu koji još uvek besni.

Mohamed je bio sumnjičav prema Muslimanskoj braći i Iranu, verovatno je organizovao kampanju usmerenu na islamiste u UAE posle arapskog proleća 2011. i pozivajući Zapad da zauzme tvrđi stav prema Teheranu zbog zabrinutosti oko njegovog nuklearnog programa i njegove podrške paravojnim grupama širom sveta. region.

Međutim, od pandemije koronavirusa, UAE pod Mohamedom su nastojali da rehabilituju veze sa Iranom i Turskom, koje podržavaju islamiste u regionu.