Zelenski pozvao na zvanično priznanje Rusije kao „terorističke države“ na sastanku sa američkim senatorima

Zelenski pozvao na zvanično priznanje Rusije kao „terorističke države“ na sastanku sa američkim senatorima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u subotu sa američkim senatorima i pozvao da Rusija bude zvanično priznata kao „teroristička država“, rekao je u svom noćnom obraćanju.

„Ja sam danas u Kijevu razgovarao sa delegacijom američkih senatora koju je predvodio lider republikanske manjine u Senatu Mičel Mekonel“, rekao je on. „Verujem da ova poseta još jednom pokazuje snagu dvopartijske podrške našoj državi, snagu veza između ukrajinskog i američkog naroda.

Tokom sastanka se razgovaralo o podršci SAD Ukrajini i pooštravanju sankcija Rusiji, rekao je Zelenski.

„Izrazio sam zahvalnost na istorijskoj odluci da se obnovi Lend Lease program. Pozvao sam na zvanično priznanje Rusije kao terorističke države“, rekao je Zelenski.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je 9. maja zakon o zakupu za demokratsku odbranu Ukrajine iz 2022. Novi zakon, koji olakšava neke uslove za SAD da pozajmljuju ili iznajmljuju vojnu opremu Ukrajini, usvojen je dvostranačkom većinom u američkom domu i Senat. Njeni sponzori su rekli da zakon daje Bajdenu mnogo šira ovlašćenja da pomogne Ukrajini da se odbrani od Rusije i govori o tome kako SAD mogu brže da nabave oružje Ukrajini.

Ukrajinski predsednik je takođe istakao u svom noćnom obraćanju bezbednost hrane, pitanje za koje je rekao da se bavi „svakodnevno“.

Sve više zemalja širom sveta shvata da Rusija, blokirajući Crno more za nas i nastavljajući ovaj rat, dovodi desetine drugih zemalja u opasnost od krize cena na tržištu hrane, pa čak i od gladi“, rekao je Zelenski. „Ovo je još jedan podsticaj našoj antiratnoj koaliciji da zajedno deluje odlučnije“, rekao je on.