Ruski diplomata: Invazija se odvija po planu, ali ne tako brzo

Ruski diplomata: Invazija se odvija po planu, ali ne tako brzo

Ambasador Rusije u Evropskoj uniji rekao je da je invazija Moskve na Ukrajinu na pravom putu, ali da se ne odvija brzinom kojom su neki ljudi u zemlji želeli.

Nazivajući invaziju „specijalnom vojnom operacijom“, ambasador Vladimir Čižov je rekao za Skaj njuz da je Rusija do sada mogla da „pokrene“ Ukrajinu da je htela.

„To se nastavlja određenom brzinom, imajući u vidu različite aspekte situacije u Ukrajini, uključujući potrebu da se zaštite trupe — ruske trupe i saveznici Donjecke i Luganske Narodne Republike — kao i civilno stanovništvo, “, rekao je Čižov.

„Da je ruska vojska sledila obrazac Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja, mi bismo Ukrajinu do sada nekoliko puta zapalili. Ali to nikada nije bila namera. Zapravo, moram da ponovim da nije bila namera Rusije da zauzme teritoriju. u Ukrajini.“

Na pitanje o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini, Čižov je rekao:

„Mislite da li će NATO rasporediti nuklearno oružje u Ukrajini? Nadam se da neće. On je dodao: „Kao što se jasno razlikuje od Sjedinjenih Država, Rusija ne raspoređuje nuklearno oružje nigde izvan svoje teritorije.

Čižov je rekao da je „duboko razočaran i tužan“ zbog toga što Finska i Švedska preduzimaju korake ka pridruživanju NATO-u.

„Zašto je sadašnja finska vlada odlučila da pretvori zemlju u zabačenu periferiju NATO-a, ne mogu da razumem“, rekao je on.

Ako se Finska pridruži, Rusija će preduzeti „određene vojno-tehničke mere“, rekao je on.

„Kao što je poboljšanje ili podizanje stepena odbrambenih priprema duž finske granice… ne nužno trupe i tenkovi, već određene pripreme kao što su radari, možda, ali ja nisam vojni stručnjak.