Ministar: Ukrajina napravila zalihe hrane

Ministar: Ukrajina napravila zalihe hrane

Ukrajina je napravila zalihe neophodnih prehrambenih proizvoda, ali zbog rata koji je u toku i nemogućnosti izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, mogu se pojaviti problemi u nizu zemalja.

To je rekao ministar Kabineta ministara Oleh Nemčinov, koji je govorio na nacionalnom teletonu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Mi smo više puta govorili da Ukrajina ima zalihe svih neophodnih proizvoda. Ali kako će svet živeti bez ukrajinskog žita, bez ukrajinskog kukuruza, bez ukrajinske nafte je veliko pitanje“, rekao je Nemčinov.

S tim u vezi, on je podsetio da je predsednik Vladimir Zelenski apelovao na svetske lidere da pomognu u deblokadi morskih luka kako bi se žito moglo izvoziti kako bi se sprečila glad u nizu zemalja i pozvao Rusiju da spreči prodaju ukradenog žita.

Ministarka Kabineta ministara je takođe napomenula da je setvena kampanja završena u skoro polovini regiona. Prema rečima zvaničnika, površine pod usevima su nešto manje nego prošle godine. Poljoprivrednici su promenili strukturu useva, dodao je on. Ali generalno gledano, setva je bila prilično uspešna, uprkos tome što je neprijatelj pokušao da je omete, namerno udarajući po naftnim skladištima, magacinima, silose, uništavajući opremu, a u privremeno okupiranim regionima – jednostavno kradući“, rekao je zvaničnik.

Kako je preneo Ukrinform, ranije je Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo druge nacije da ne kupuju ukradeno ukrajinsko žito.

Prema podacima Ministarstva agrarne politike, Rusi su navodno već ukrali najmanje 400.000-500.000 tona žitarica u vrednosti većoj od 100 miliona dolara.

Premijer Denis Šmihal je napomenuo da je od 9. maja raznim poljoprivrednim kulturama zasejano oko 8,6 miliona hektara, što je samo 24 odsto manje nego prošle godine.