SAD se suočavaju sa nedostatkom formula za bebe

SAD se suočavaju sa nedostatkom formula za bebe

Najveći trgovci na malo u SAD počeli su da racionišu formulu za bebe usred porasta stopa rasprodaje, prema izveštajima medija u nedelju.

Neke apoteke i supermarketi ograničavaju kupce na tri formula za odojčad i malu decu po kupovini u prodavnicama i na mreži, kaže USA Todai, citirajući trgovce.

„Zbog povećane potražnje i različitih izazova sa dobavljačima, formule za odojčad i malu decu nailaze na ograničenja širom zemlje“, citira publikacija portparola alijanse Valgreens Boots Stiva Koena.

Između novembra i aprila, stopa van zaliha za formulu za bebe – proizvedenu zamenu za majčino mleko napravljenu uglavnom od kravljeg mleka – skočila je sa jednocifrenih cifara na skoro 40% širom zemlje i čak premašila 50% u nekim državama, prema poslednjim podacima od kompanije za analizu tržišnih podataka Datasembli.

Pronalaženje formule postalo je izazov za roditelje, kaže Si-En-En, opisujući kako neki moraju da se voze do susednih država ili da odlaze na društvene mreže i mole strance da podele ili čak zamene bilo koju dodatnu zalihu koju imaju. Jedna majka je rekla za USA Todai da je „gotovo posao sa punim radnim vremenom pokušavajući da pronađem Similac {brend formule za bebe}.

„Inflacija, nestašice u lancu snabdevanja i povlačenje proizvoda doneli su neviđenu volatilnost za formulu za bebe“, rekao je izvršni direktor Datasembli Ben Rajh, upozoravajući da „nema naznaka usporavanja“.

Prema CNN-u, proizvođači proizvode punim kapacitetom, ali to još uvek nije dovoljno da zadovolje trenutnu potražnju. Nedostatak je pogoršan opozivom u februaru tri brenda formula za bebe u prahu zbog zabrinutosti zbog bakterijskih infekcija i zatvaranja velike fabrike.

Stopa nataliteta u SAD stalno raste poslednjih godina, dok je inflacija skočila tokom protekle godine najbržim tempom u više od 40 godina.