Na protestu u Varšavi se okupilo na hiljade ljudi

Na protestu u Varšavi se okupilo na hiljade ljudi

Hiljade ljudi okupilo se u nedelju u centru Varšave u znak protesta protiv ruske agresije u Ukrajini.

Okupljeni su krenuli od Palate kulture i nauke do ruske ambasade, uzvikujući parole podrške Ukrajini i zahtevajući da se spasu branioci Mariupolja, koji se drže na svom poslednjem uporištu, železari Azovstal.

Učesnici akcije su marširali noseći ukrajinske zastave i plakate poput „Spasimo Azovstal“, „Stop Putinu“, „Stop ratu“, „Budi hrabar kao Ukrajina“, „Pobedili smo nacizam – sada ćemo pobediti rusizam“, itd.

Učesnici su uzvikivali slogane: „Slava Ukrajini – slava herojima“, „Slava naciji – smrt dušmanima“, „Spasimo Azovstal“ i druge.

Tokom marša, iz zvučnika se čula pesma „Oh oh rise up“, koja je postala nezvanična ratna himna u Ukrajini.

U okviru mitinga održan je performans na kome je na čelu kolone vozila više vozila. Jedan od njih je imao model rakete obojene plavo i žuto, koju su organizatori nazvali Neptun, misleći na rakete koje su pogodile krstaricu Moskva u Crnom moru. Tu je bio i traktor sa ukrajinskom zastavom i IFV, koji je trebalo da ismeje rusku vojsku, čiju opremu više puta vuku ukrajinski farmeri. Pored toga, u okviru predstave, čovek obučen kao vojnik ukrajinskih specijalnih snaga pratio je tri ratna zarobljenika: dva „ruska tankera“ sa svinjskim glavama i „ruskog oficira“ sa medaljama.

Učesnici su marširali do ruske ambasade u Varšavi. Izvan diplomatskog predstavništva oglasili su se aktivisti pozivajući svet da spase heroje odbrane Mariupolja, pruži podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruskih agresora i uvede još oštrije sankcije Rusiji.

Među onima koji su prisustvovali događaju bili su Natalka Pančenko, liderka varšavskog pokreta Evromajdan, Marta Lampart iz Svepoljskog štrajka žena i poljski poslanik Mihal Ščerba.