Makronova stranka menja naziv u „Renesansa“

Makronova stranka menja naziv u „Renesansa“

Partija francuskog predsednika Emanuela Makrona „Napred, republika” promenila je naziv u „Renesansa”, izjavio je izvršni direktor stranke Stanislas Gerini, prenosi Politiko.

„Danas pokrećemo pokret za obnovu Republike napred, kako bismo nastavili da širimo ovaj politički pokret – u političkoj partiji koja se zove Renesansa“, rekao je on.

Po Gerinijevim rečima, razlog za izbor imena je bio da se pokaže da će partija „uvek birati prosvetiteljstvo protiv mračnjaštva (negativan odnos prema obrazovanju i napretku)“.

Najavljuje se da će je nova stranka „otvoriti za građane, izabrane zvaničnike, lokalne izabranike, odakle god da dolaze“, dodao je Gerini.

Makronova partijska lista na izborima za Evropski parlament 2019. takođe je nazvana „Renesansa“.

Zajedno sa bivšim francuskim premijerom Eduarom Filipom, osnivačem partije desnog centra Horizonti i liderom MoDem desnog centra Fransoa Bajruom, Gerini je najavio izbornu koaliciju od tri stranke uoči francuskih parlamentarnih izbora sledećeg meseca.

Podsetimo, u Francuskoj će 12. i 19. juna biti održani parlamentarni izbori na kojima će biti izabrano 577 poslanika donjeg doma parlamenta.

Prema anketi Haris Interaktiv za izazove, Makronova partija bi, zajedno sa dve prijateljske stranke, mogla da osvoji između 328 i 368 mesta, što bi garantovalo stabilnu većinu.

Podsetimo i da je 24. aprila održan drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj. Prema njihovim konačnim rezultatima, Emanuel Makron je ponovo izabran za predsednika sa 58,54 odsto glasova.

Posle ustavnog referenduma 2000. godine, pobednik predsedničkih izbora uvek će osvojiti većinu u parlamentu.