Fed: Najveće povećanje kamatnih stopa od 2000

Fed: Najveće povećanje kamatnih stopa od 2000

Pozivajući se na visoku inflaciju, Federalne rezerve SAD podigle su svoju osnovnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, ili 0,5 odsto, i najavile da će rasprodati deo imovine iz bilansa od 9 biliona dolara. Povećanje stope najveće je od maja 2000. godine, kada je mehur akcija dot-koma pukao.

„Inflacija je previsoka“, rekao je predsednik Fed-a Džerom Pauel u sredu popodne, dodajući da „imamo i alate koji su nam potrebni i odlučnost koja je potrebna da je srušimo“.

Međutim, primetio je Pauel, politika Fed-a može uticati samo na potražnju, a ne na poremećaje u snabdevanju, koji su „dugotrajniji nego što se očekivalo“. On je za probleme sa snabdevanjem okrivio blokade zbog Covid-19 u Kini i sukob u Ukrajini.

Fed takođe „značajno smanjuje veličinu našeg bilansa stanja“, uglavnom prodajom hartija od vrednosti tokom vremena. Počevši od 1. juna, otplate glavnice iz hartija od vrednosti koje se nalaze na Sistemskom otvorenom tržišnom računu (SOMA) biće reinvestirane ako premaše 30 milijardi dolara mesečno. Taj limit će se povećati na 60 milijardi dolara mesečno do septembra. Za agencijski dug i hartije od vrednosti pokrivene hipotekom, početno ograničenje će biti 17,5 milijardi dolara mesečno, što će se udvostručiti na 35 milijardi dolara nakon tri meseca. Procenjuje se da Fed ima bilans stanja od 9 biliona dolara.

U aprilu su SAD zabeležile najveći skok međugodišnje inflacije od 1981. godine, uz povećanje indeksa potrošačkih cena od 8,5%. Fed-ove sopstvene kalkulacije inflacije su niže, jer isključuju „nestalne“ troškove hrane i goriva.

Povećanje stope može kratkoročno povećati nezaposlenost, priznao je Pauel, ali je rekao da se to mora dogoditi da bi se obuzdala inflacija.

„Ne možemo dozvoliti da se dogodi spirala plata i cena“, rekao je Pauel, misleći na fenomen gde veće plate podižu cene roba i usluga.

„Tržište rada je izuzetno zategnuto“, dodao je on, ističući da je bilo 11,9 miliona slobodnih radnih mesta i šest miliona Amerikanaca koji traže posao, skoro 2:1. On je očekivao da će se stopa nezaposlenosti „poticati“ kako se sve više Amerikanaca vraća u radnu snagu.

„Možda će biti malo bola“ za Amerikance jer Fed vraća inflaciju na 2%, ali ako se ne pozabavi time bi bilo još gore, rekao je Pauel, tvrdeći da će svima biti bolje na srednji i dugi rok.