Mali se povlači iz sporazuma o odbrani sa Francuskom

Mali se povlači iz sporazuma o odbrani sa Francuskom

Vlasti Malija objavile su u ponedeljak da se zemlja povlači iz prethodno potpisanih odbrambenih sporazuma sa Francuskom, navodeći „flagrantno kršenje“ njenog suvereniteta od strane francuskih snaga raspoređenih u zemlji

Vojna vlada u Bamaku je više puta upozoravala Pariz da bi mogla prekinuti vojnu saradnju između dve zemlje.

U televizijskom obraćanju u ponedeljak, pukovnik Abdoulaie Maiga objasnio je ovaj potez rečima: „Vlada Republike Mali već neko vreme sa žaljenjem konstatuje duboko pogoršanje vojne saradnje sa Francuskom. Između ostalog, Maiga je pomenuo odluku Francuske da okonča zajedničke operacije sa vojskom Malija prošlog juna, kao i Makronovu najavu u februaru da Pariz povlači svoje trupe.

Nastavio je da je citirao nekoliko slučajeva, kako je opisao, kršenja suvereniteta Malija od strane francuskih snaga.

U aprilu je Bamako tvrdio da su francuski dronovi narušili vazdušni prostor Malija kako bi špijunirali njegovu vojsku desetine puta od početka godine.

Iako su zvaničnici rekli da su obavestili Pariz o svojoj odluci u ponedeljak popodne, još nije bilo zvanične reakcije francuske vlade.

Odnosi između Francuske i Malija su se stalno pogoršavali otkako je vojna vlada došla na vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji u avgustu 2020.

Francuska, koja je vladala Malijem od kasnog 19. veka do 1960. godine, optužila je novu vladu za stvaranje „višestrukih opstrukcija“ koje su efikasno sprečile nastavak zajedničke protivterorističke operacije u zemlji u kojoj je učestvovao francuski kontingent.

Sporazumi, koje je vlada Malija sada zvanično poništila, datiraju iz 2013-14. Pariz je pokrenuo operaciju Serval u Maliju 2013. Godinu dana kasnije zamenjena je većom operacijom Barkhane, koja je imala za cilj borbu protiv pobunjenika u celom regionu Sahela, koji – pored Malija – obuhvata Čad, Burkinu Faso, Niger i Mauritaniju.

Najavljujući povlačenje trupa sredinom februara, predsednik Emanuel Makron je rekao da „pobeda protiv terora nije moguća ako je ne podržava sama država“, sugerišući da zvaničnici u Bamaku više nisu zainteresovani za borbu protiv islamista. Francuski lider je takođe naglasio da povlačenje ne vidi kao priznanje neuspeha Pariza.

Mali je 2021. godine pozvao privatnu rusku paravojnu organizaciju da pomogne u borbi protiv terorista.