Zelenski i Duda o odbrambenoj pomoći Ukrajini

Zelenski i Duda o odbrambenoj pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je poljskom kolegi Andžeju Dudi 231. godišnjicu donošenja 3. maja Ustava i sa njim razgovarao o važnim pitanjima podrške Ukrajini tokom rata.

Kako prenosi Ukrinform, pozivajući se na pres-službu kabineta predsednika, Zelenski je u utorak imao telefonski razgovor sa Dudom.

„Demokratske vrednosti i tradicije, težnja za pravdom ujedinjuju naše države i narod. Danas osećamo snažnu podršku rukovodstva Poljske u nesebičnoj borbi ukrajinskog naroda za zaštitu evropskih vrednosti. Mi to cenimo!“ rekao je Zelenski.

Zelenski je obavestio Dudu o toku ukrajinskog otpora agresoru na liniji fronta i o tragičnoj situaciji u Mariupolju.

Obe strane su razgovarale o daljoj pomoći Ukrajini u odbrani. Zelenski je istakao značajan doprinos Poljske u ovoj oblasti.

Dvojica lidera su posebnu pažnju posvetila daljim sankcionim pritiscima na Rusiju, koji bi trebalo pojačati i proširiti.

„Rusija je već započela energetski rat protiv Poljske i cele Evrope. Države EU moraju da se oslobode energetske zavisnosti od Rusije“, naglasio je Zelenski.

Istovremeno, Zelenski je obavestio poljskog kolegu o početku rada na posleratnoj obnovi Ukrajine. S tim u vezi, zahvalio je Poljskoj na inicijativi da se zajedno sa Vladom Švedske i rukovodstvom Evropske komisije održi Međunarodna donatorska konferencija za Ukrajinu na visokom nivou, kojoj će prisustvovati i ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Zelenski je takođe ukazao na ključnu ulogu Poljske u podršci kretanju Ukrajine ka članstvu u EU i izrazio uverenje da će Brisel brzo usvojiti sve neophodne odluke.

Lideri su razgovarali o pitanju sveobuhvatne pomoći koju Vlada i narod Republike Poljske pružaju milionima Ukrajinaca koji su u susednoj zemlji našli privremeno utočište od agresije. Zelenski je zahvalio Dudi i njegovoj supruzi Agati na ličnoj podršci.

Zelenski je takođe pozvao Dudu da se obrati Vrhovnoj radi Ukrajine.