USOPC nudi podršku za oslobađanje košarkašice iz Rusije

USOPC nudi podršku za oslobađanje košarkašice iz Rusije

Olimpijski i paraolimpijski komitet SAD (USOPC) pruža podršku naporima da se košarkašica Britni Griner pusti iz pritvora u Rusiji, navodi SAD Danas (USA Today).

„Resursi između nas, između košarke SAD, NBA kao lige, VNBA – svi smo se oslanjali na svako prijateljstvo i resurse koje imamo od Stejt departmenta do ljudi sa kojima svi radimo“, rekla je izvršna direktorka USOPC Sara Hiršland u intervjuu u ponedeljak.

„Kada bismo osećali da postoji nešto što možemo da uradimo da bismo bili od pomoći, uradili bismo za tren oka“, rekla je ona.

Hiršland je rekao da je USOPC razgovarao sa Međunarodnim olimpijskim komitetom u vezi sa Grinerom. Hiršlandova je rekla da nije razgovarala sa predsednikom MOK-a Tomasom Bahom, ali je dodala da „MOK ima akutan fokus na nju i njeno zdravlje i bezbednost“.

Kada je do njega došao CNN, portparol USOPC je potvrdio izveštaj USA Today, ali je odbio da dalje komentariše.

Grinera, koja igra za rusku moćnu kompaniju UMMC Ekaterinburg tokom vansezone VNBA, uhapsile su ruske vlasti u februaru na moskovskom aerodromu i optužene za krijumčarenje značajnih količina opojne supstance – delo za koje je kazna do 10 godina zatvora.