Velika Britanija će objaviti novi paket pomoći Ukrajini

Velika Britanija će objaviti novi paket pomoći Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson objaviće novi paket vojne pomoći Ukrajini od više miliona funti, dok zemlja nastavlja da se bori protiv ruskih snaga, saopštio je Dauning strit u nedelju kasno.

Džonson će postati prvi svetski lider koji će se obratiti ukrajinskom parlamentu od početka ruskog vojnog napada u februaru. U govoru koji će održati putem video veze uživo u utorak, premijer će naglasiti da je Velika Britanija „ponosna što je među ukrajinskim prijateljima“.

Prema saopštenju za štampu iz kabineta premijera, Džonson će dati detalje o paketu pomoći, vrednom 300 miliona funti (skoro 376 miliona dolara), „kako bi podržao tekuću odbranu Ukrajine od ruske ilegalne invazije”.

Paket uključuje opremu za elektronsko ratovanje, radarski sistem protiv baterija, opremu za ometanje GPS-a i hiljade uređaja za noćno osmatranje, saopštio je kabinet premijera.

Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe ispuniti zahtev ukrajinske vlade slanjem „više desetina“ specijalizovanih Toiota Land Cruisera „da pomognu u zaštiti civilnih zvaničnika u istočnoj Ukrajini i evakuaciji civila iz oblasti fronta“, kao i bespilotne letelice teških dizanja za obezbeđivanje logistike. podrška izolovanim snagama.

Očekuje se da će Džonson aktuelni sukob nazvati „epskim poglavljem” u istoriji Ukrajine koje će se „pamtiti i prepričavati generacijama koje dolaze”.

„Vaša deca i unuci će reći da su Ukrajinci naučili svet da surova sila agresora ništa ne vredi protiv moralne sile naroda koji je odlučan da bude slobodan“, rekao će on, prema odlomcima govora koje je objavio Dauning strit.

Prošle nedelje, britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je poslanicima da će vojna pomoć Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini verovatno porasti na 500 miliona funti, pošto je već premašila granicu od 200 miliona funti.

On je takođe otkrio da je „u toku trka da se Ukrajina opremi istom sposobnošću dugog dometa koju ima Rusija kako ne bi bila nadmašena i zaista prikovana“.

Ta izjava je usledila kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da su zapadne zemlje konačno počele da obezbeđuju Kijevu oružje koje je tražio.

Britanija je jedan od najvećih evropskih dobavljača oružja Ukrajini. Prema podacima Ministarstva odbrane, London je već poslao više od 5.000 protivtenkovskih projektila, 1.360 protivstrukturne municije, pet protivvazdušnih sistema sa više od 100 projektila i 4,5 tone plastičnog eksploziva.

Velika Britanija je takođe izdvojila skoro 400 miliona funti pomoći za ekonomsku i humanitarnu podršku, što uključuje paket od 220 miliona funti za humanitarne agencije na terenu, navodi Forin ofis.

U međuvremenu, Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne „pumpa” Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti sukob. Moskva je takođe jasno stavila do znanja da svako strano oružje na ukrajinskoj teritoriji smatra legitimnom metom.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Nemačke i Francuske, osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.