SAD: Rusija će pokušati da pripoji Donjecku i Lugansku oblast do „sredine maja“

SAD: Rusija će pokušati da pripoji Donjecku i Lugansku oblast do „sredine maja“

SAD imaju „veoma verodostojne“ obaveštajne izveštaje da će Rusija pokušati da anektira regione Donjecka i Luganska koje su okupirali separatisti „negde sredinom maja“ i da postoje planovi za stvaranje slične takozvane „narodne republike“ u Herson će takođe biti pripojen, rekao je američki ambasador u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

„U izveštajima se navodi da Rusija planira da organizuje referendume o pridruživanju Rusiji negde sredinom maja i da Moskva razmatra sličan plan za Herson“, rekao je ambasador Majkl Karpenter na brifingu za novinare u Stejt departmentu.

Karpenter je dodao da Rusija navodno otima lokalne zvaničnike u gradovima koje drže u istočnoj i južnoj Ukrajini da bi ih zamenila „grupama koje su lojalne Moskvi“, kao i da nestaju „direktori škola, novinari, lokalni aktivisti, opštinski zvaničnici“.

„U skorije vreme, bilo je i izveštaja da su ruske snage prekinule pristup internetu i nekim mobilnim telefonima u ovim regionima kako bi onemogućile protok pouzdanih informacija“, rekao je Karpenter, dodajući da bi Rusija „mogla da pokuša da u tim gradovima održati lažne referendume kako bi pokušali da dodaju izgled demokratskog ili izbornog legitimiteta.”