Novi skup u stilu konvoja slobode u Kanadi

Novi skup u stilu konvoja slobode u Kanadi

Kanadska policija saopštila je da je sedam osoba uhapšeno, a 24 vozila odvučena na motociklističkom skupu u centru Otave u petak.

Bajkeri su ušli u glavni grad zemlje, dok se grupa demonstranata protiv Covid-a okupila ispred zgrade parlamenta, od kojih su neki držali kanadske zastave i puštali glasnu muziku.

„Nije prijavljenih povređenih, a policija i dalje ima punu kontrolu nad gradskim ulicama“, saopštila je policijska služba Otave, pošto je vozilima zabranjen ulazak u određena područja oko brda Parlamenta.

Organizatorima nije bio jasan cilj mitinga Rolling Thunder, rekavši samo da žele da „mirno proslavimo našu slobodu“.

Kanadski mediji su, međutim, izvestili da je događaj povezan sa Freedom Fighters Canada (FFC), grupom koja se protivi mandatima Covid-19 i drugim takozvanim „tiranskim“ zakonima.

Neil Sheard, ključni organizator Rolling Thunder-a, rekao je u ponedeljak da su bajkeri protiv blokiranja ulica, štete na imovini ili „mržnje i ljutnje upućene stanovnicima Otave“. On je rekao da će biciklisti napustiti grad nakon završetka dvodnevnog događaja, navodi dnevnik Ottava Citizen.

Gradonačelnik Džim Votson rekao je pre skupa da grad želi da izbegne poremećaje u saobraćaju do kojih je došlo tokom protesta Konvoja slobode ranije ove godine.

Ljudi koji su se okupljali protiv mandata vakcine izbacili su stotine kamiona i drugih vozila na ulice u centru Otave nedeljama u januaru i februaru. Kako bi se obračunao sa kamiondžijama, premijer Justin Trudeau se pozvao na Zakon o vanrednim situacijama prvi put od kada je usvojen 1988. Policija je rasterala konvoj, izvršivši višestruka hapšenja.

„Svi imamo ruke na ovome“, rekao je Votson u ponedeljak. „Niko ne želi da se ponovi ono što se dogodilo tokom konvoja kamiondžija, i zato verujem da smo proaktivniji i bolje pripremljeni da se nosimo sa tim pitanjem.