Rojters: Drugi bombaški napad za dva dana u Kabulu

Rojters: Drugi bombaški napad za dva dana u Kabulu

U eksploziji bombe u putničkom kombiju u Kabulu u subotu je poginula najmanje jedna osoba, saopštili su zvaničnici, u drugoj eksploziji u avganistanskoj prestonici za dva dana, pošto raste zabrinutost za bezbednost uoči muslimanskog praznika Eid al-Fitr.

„Jedna žena je poginula, a još tri su povređene“, rekao je za Rojters Kalid Zadran, portparol komandanta Kabula.

Dan ranije, u eksploziji je poginulo više od 50 vjernika nakon molitve petkom u džamiji u Kabulu usred niza napada na džamije tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. Opširnije

Jedan svedok eksplozije putničkog kombija, Ali Maisam, 19, koji je u to vreme čekao ispred obližnje pekare, rekao je da je video više tela.

„Video sam ljude kako izlaze iz minibusa krvavih i izgorenih lica… Video sam da su četiri tela izneta, a među mrtvima je jedna žena“, rekao je on.

Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, ali je većinu prethodnih bombaških napada preuzeo avganistanski ogranak militantne grupe Islamska država.

Bezbednosna zabrinutost porasla je širom Avganistana dok se ta zemlja priprema da obeleži Ramazanski bajram u nedelju pod vlašću talibana, prvi put u više od 20 godina, nakon što je ta grupa uklonjena sa vlasti posle invazije SAD 2001. godine.

Talibani su ponovo preuzeli vlast prošlog avgusta nakon što su se strane snage povukle iz zemlje.

Talibanske vlasti saopštile su u subotu da će Bajram biti obeležen sledećeg dana, što će dovesti do bučne slavljeničke pucnjave na ulicama Kabula kasno u subotu uveče.

Vlasti su takođe krenule da ublaže strahove ljudi oko bezbednosti uoči Bajrama.

„Osiguravamo našim sunarodnicima da ćemo obezbediti bezbednost tokom Bajrama“, rekao je portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Nafi Takor.