Zelenski: Ukrajina je postala sastavni deo ujedinjene Evrope

Zelenski: Ukrajina je postala sastavni deo ujedinjene Evrope

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina već postala sastavni deo ujedinjene Evrope.

„Razgovarao sam danas sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o različitim pravcima saradnje Ukrajine i Francuske, pre svega o odbrani i o saradnji na putu Ukrajine ka Evropskoj uniji. Idemo ka političkom formalizovanju onoga što de facto već postoji. : Ukrajina je postala sastavni deo ujedinjene Evrope“, rekao je Zelenski u svom video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Zelenski je rekao i da je sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom razgovarao o odbrambenoj podršci Ukrajini i drugim neophodnim naporima za okončanje rata. Zelenski ga je informisao o trenutnoj situaciji u oblastima borbenih dejstava – o situaciji na istoku, u Mariupolju, na jugu Ukrajine.

Zelenski je naglasio i da je razgovarao sa švajcarskim predsednikom Injaciom Kasisom. „Zahvalio sam se na humanitarnoj podršci Ukrajini i Ukrajincima. Razgovarali smo o posredničkoj ulozi Švajcarske da pomogne Ukrajincima koji su ušli na teritoriju Rusije. Razgovarali smo i o pripremama za konferenciju o posleratnoj obnovi naše države. Činimo sve da se vratimo u normalu. život deokupiranom delu naše Ukrajine“, rekao je Zelenski.