Kremlj optužuje Britaniju da „ugrožava” evropsku bezbednost

Kremlj optužuje Britaniju da „ugrožava” evropsku bezbednost

Moskva je upozorila London da Britanija „pumpajući“ Ukrajinu oružjem podriva evropsku bezbednost. Ova primedba usledila je nakon što je britanski ministar spoljnih poslova pozvao zapadne države da obezbede Ukrajini „teško oružje, tenkove, avione“, uz istovremeno jačanje odbrambenih sposobnosti Moldavije i Gruzije.

Obraćajući se novinarima telefonom u četvrtak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je „sama tendencija da se upumpava oružje, uključujući teško naoružanje, u Ukrajinu i druge zemlje nešto što ugrožava bezbednost kontinenta i izaziva nestabilnost“.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus održala je svoj glavni govor u sredu.

Ona se usprotivila stavu da „ne treba da dajemo teško naoružanje iz straha da ne izazovemo nešto gore“, insistirajući da bi „nerad bila najveća provokacija“ u trenutnim okolnostima.

Trus je tvrdio da je „arhitektura koja je dizajnirana da garantuje mir i prosperitet podbacila Ukrajinu“, pri čemu su „ekonomske i bezbednosne strukture koje su razvijene posle Drugog svetskog rata i Hladnog rata“ „iskrivljene“. Ovo, sugerisala je, zahteva „novi pristup“ koji „spoji čvrstu bezbednost i ekonomsku bezbednost“ i doprinosi stvaranju „jačih globalnih saveza“. Ministar spoljnih poslova je pozvao „slobodne nacije“ da budu „asertivniji i samouvereniji“ i da izgrade svoje strategije na pretpostavci da se „geopolitika vratila“.

Trus je takođe proglasio da je „rat u Ukrajini naš rat“, pri čemu je pobeda Kijeva „strateški imperativ“ za Britaniju i njene saveznike. Ona je dalje pozvala da se Ukrajini dostavi „teško oružje, tenkovi, avioni”, dodajući da „sve ovo moramo da uradimo”.

Pored toga, Zapad „mora da obezbedi da, pored Ukrajine, Zapadni Balkan i zemlje poput Moldavije i Gruzije imaju otpornost i sposobnosti da održe svoj suverenitet i slobodu“, naglasio je Trus.

Prema rečima visokog britanskog diplomate, NATO bi trebalo da integriše Finsku i Švedsku „što je pre moguće“ ako dve nordijske nacije odluče da se pridruže vojnom bloku.

Očigledno pozivajući se na prethodna ruska upozorenja, Trus je opisao Britaniju kao „rizik“ koji se „uvek suprotstavljao nasilnicima“ i „spreman da bude hrabar“.

Odgovor Kremilna na te primedbe usledio je nakon što je Moskva opetovano osudila isporuke oružja NATO-u Ukrajini. Rusija insistira da pošiljke samo ometaju izglede za mir u zemlji. Kremlj je takođe jasno stavio do znanja da će se sve isporuke vojne opreme smatrati legitimnom metom kada pređu u Ukrajinu.

„NATO u suštini ide u rat sa Rusijom preko proksija i naoružavajući tog zastupnika. Rat znači rat“, rekao je u ponedeljak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.