Bugarska Ukrajini daje 700.000 evra humanitarne pomoći

Bugarska Ukrajini daje 700.000 evra humanitarne pomoći

Bugarska će obezbediti 706.000 evra humanitarne pomoći Ukrajini i 181.000 evra za pomoć ukrajinskim izbeglicama.

Kako prenosi vladin portal, ukrajinski premijer Denis Šmihal i njegov bugarski kolega Kiril Petkov razgovarali su u četvrtak na sastanku u Kijevu o podršci ukrajinskim izbeglicama, evropskoj perspektivi Ukrajine i energetskoj bezbednosti.

„Ukrajina je zahvalna Bugarskoj što zajedno sa međunarodnom zajednicom učestvuje u merama podrške našoj zemlji. Veoma cenimo odluke Vlade Bugarske da uputi humanitarnu pomoć u iznosu od 706.000 evra, kao i da pruži pomoć ukrajinskim izbeglicama. u iznosu od 181.000 evra“, izjavio je Šmihal.

Prema njegovim rečima, Ukrajina posebno ceni prenos zaštitne municije za ukrajinske vojnike, koji brane ne samo ukrajinske već i evropske granice. Obe strane su takođe razmotrile mogućnost da Bugarska pruži usluge popravke vojne opreme.

Između ostalog, oba premijera su razgovarala o integraciji Ukrajine sa Evropskom unijom. Šmihal je rekao da je Ukrajina blagovremeno popunila upitnik i da čeka zaključak Evropske komisije i odluku Saveta EU da Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU.

„Oružje je suštinska stvar koja je Ukrajini potrebna da odvrati neprijatelja. Sankcije – da oslabe Rusiju i obeshrabre je od agresivnosti. Finansije – da održi makroekonomsku stabilnost Ukrajine. I četvrto kritično pitanje za nas je članstvo Ukrajine u evropskoj porodici“, Šmihal rekao.

Obe strane su razgovarale o energetskoj bezbednosti u Evropi. Šmihal je napomenuo da je nakon pridruživanja ukrajinskom elektroenergetskom sistemu sa ENTSO-E, Ukrajina sposobna da izvozi do 2.000 MV električne energije u zemlje EU, uključujući Bugarsku.

Šmihal je izrazio zahvalnost na podršci Bugarske politici sankcija Evropske unije protiv Rusije, kao i na ličnoj inicijativi Petkova za uvođenje zasebnih sankcija protiv agresora, koje su danas izuzetno efikasne u pomaganju Ukrajini u borbi protiv neprijatelja.

Petkov je sa svoje strane rekao da će Bugarska nastaviti da u potpunosti podržava Ukrajinu. On je napomenuo da je njegova zemlja spremna da promoviše izvoz električne energije iz Ukrajine i da takođe može da ponudi luku Varna kao logističko čvorište, posebno za brašno. Prema njegovim rečima, Bugarska će rado pomoći i pridružiti se obnovi Ukrajine. Petkov je takođe pozitivno odgovorio na zahtev Ukrajine da se popravi i obnovi vojna oprema.