Matarela potvrdio spremnost da uvede nove sankcije Rusiji

Matarela potvrdio spremnost da uvede nove sankcije Rusiji

Italija će bezrezervno podržati dodatne sankcije EU protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavio je italijanski predsednik Serđo Matarela na sastanku PSSE u sredu, prenosi ANSA.

„Predsednik Serđo Matarela rekao je u govoru u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u sredu u Strazburu da je Italija spremna da bez oklevanja uvede moguće dodatne sankcije EU zbog njene invazije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.

Komentarišući pridržavanje italijanskih kompanija sankcijama EU protiv Rusije, Matarela je rekao da je „sistem sankcija u Italiji u potpunosti operativan“.

Prema rečima italijanskog predsednika, ruski rat protiv Ukrajine takođe daje podsticaj evropskom jedinstvu. „Agresija Rusije daje dodatni podsticaj jedinstvu evropskih zemalja i naroda koji veruju u mir, demokratiju i poštovanje međunarodnog prava i vladavine prava“, rekao je on.

Italijanski predsednik je takođe rekao da je svojom „brutalnom invazijom na Ukrajinu Ruska Federacija odlučila da se pozicionira van pravila na koja je svojevremeno potpisala”.