PSSE će podržati istrage ruskih zločina

PSSE će podržati istrage ruskih zločina

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržaće sve napore da se istraže zločini i kršenja međunarodnog prava od strane Ruske Federacije.

To je prema rezoluciji i preporuci „Posledice stalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu: uloga i odgovor Saveta Evrope“, prenosi Ukrinform.

PSSE je saopštila da je „uzbunjena zbog sve većeg broja dokaza o zločinima koje su počinile ruske oružane snage“ i izrazila punu podršku svim naporima usmerenim na istragu kršenja međunarodnih ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava od strane Rusije i drugih međunarodnih zločina, uključujući ratne zločine, zločine. protiv čovečnosti i genocida, i obezbeđivanje odgovornosti agresora.

Odobrena rezolucija i preporuka pozivaju na jedinstvo u podršci Ukrajini i maksimalan pritisak na Rusiju da odmah i bezuslovno prekine agresiju, kao i na „odlučnu akciju“ međunarodne zajednice u odbrani demokratskog svetskog poretka.

U rezoluciji se navodi da PSSE vidi agresiju Rusije na Ukrajinu kao „čin neviđene težine“ sa dalekosežnim posledicama širom sveta.

Agresija Rusije je, između ostalog, izazvala i najtežu humanitarnu krizu u Evropi od Drugog svetskog rata, predstavljala izazov za globalnu upravu i dovela do naglog rasta troškova energije i nesigurnosti hrane, istakli su parlamentarci.

„Nije samo veličina trenutnog izazova, već i odgovor Saveta Evrope i njegovih država članica na njega ono što će oblikovati budućnost evropske istorije“, rekli su oni.

Skupština je najoštrije osudila agresiju Rusije na Ukrajinu i solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom, potvrđujući svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.