Finska pozdravlja NATO za ratne igre

Finska pozdravlja NATO za ratne igre

Članice NATO-a Letonija, Estonija i Holandija održaće zajedničke pomorske vežbe sa Finskom u Baltičkom moru, potvrdio je Helsinki, napominjući da će se vežbe fokusirati na „protumere protiv mina“.

Ratne igre će se održati između četvrtka i petka nakon posete Odeljenja za uklanjanje mina u Turku u Finskoj, navodi se u saopštenju obalske flote te zemlje, dodajući da će vežbe uključivati letonski brod za postavljanje mina i čistače mina iz Estonije i Holandija.

„Glavni cilj vežbe je traženje i identifikacija podvodnih objekata“, rekao je načelnik štaba Obalske flote, komandant Mikko Vilikari. „U ovim vežbama učimo da radimo kao deo grupe sa kojom ne komuniciramo redovno. Pomaže u održavanju međunarodne ekspertize.”

U obuci će učestvovati i dva lovca na mine klase Katanpaa iz finske flote.

Finska vojska je saopštila da će se ratne igre odvijati negde u arhipelaškom moru na Baltiku, koji se nalazi 330 milja (540 km) od ruskog grada Sankt Peterburga.

Planirana godinu dana unapred, operacija dolazi usred izveštaja da i Finska i Švedska – istorijski neutralne države – napreduju u planu za pridruživanje NATO bloku i da bi mogle da podnesu zahteve za članstvo već sledećeg meseca. Lideri obe zemlje izjavili su da je ruski napad na Ukrajinu pomerio njihove kalkulacije u pogledu alijanse, dok je šef NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da će oni biti spremno primljeni.

Moskva, koja deli granicu od 830 milja (1.340 km) sa Finskom, upozorila je da bi takav potez mogao da je natera da „obnovi vojnu ravnotežu“ u baltičkom regionu, sa bivšim ruskim predsednikom i sadašnjim zamenikom predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrijem Medvedev je rekao da ta oblast možda neće ostati „bez nuklearne energije“ ako NATO apsorbuje dve nordijske države.