Rublja dostigla skoro dvogodišnji maksimum u odnosu na evro

Rublja dostigla skoro dvogodišnji maksimum u odnosu na evro

Ruska rublja je u utorak ojačala i prema evru i prema američkom dolaru, pokazuju podaci o trgovanju sa Moskovske berze.

Od 10:07 GMT ruska valuta je skočila za otprilike 0,96% u poređenju sa krajem prethodnog dana na 76,42 rublje u odnosu na evro, što je najviši nivo u skoro dve godine, i porasla je za oko 0,92% u odnosu na dolar da trguje na 72,45 po dolara, dostigavši maksimum od pet meseci.

Porast dolazi u trenutku kada tržište očekuje da kompanije uplate rekordnih 3 triliona rubalja (40,25 milijardi dolara) za plaćanje poreza ove nedelje. Analitičari kažu da bi povećanje poreza moglo dodatno pokrenuti rusku valutu, jer će neke izvozno orijentisane firme morati da prodaju stranu valutu da bi izvršile plaćanja.

Učesnici na tržištu takođe očekuju odluku ruske centralne banke o stopi u petak.

Ključna kamatna stopa je prošlog meseca povećana na 20 odsto kako bi se uhvatila u koštac sa uticajem sankcija koje su na zemlju uvele brojne zapadne države u znak odmazde za pokretanje vojne operacije u Ukrajini. Ranije ovog meseca, međutim, Banka Rusije je snizila stopu na 17% kako se ekonomija stabilizovala, a neki analitičari očekuju da će ona u petak biti dodatno smanjena na 15%. Eksperti kažu da bi to moglo da dovede do jenjavanja rasta rublje.

Međutim, Banka Rusije je u ponedeljak saopštila da će skratiti vremenski okvir koji koristi za izračunavanje zvaničnog kursa za jedan sat. Prema analitičarima Sberbank CIB, ovaj potez ukazuje na poboljšanje situacije likvidnosti na deviznom tržištu.

U međuvremenu, ruski berzanski indeksi su takođe zabeležili rast u utorak. U 10:05 po moskovskom vremenu, dolarski indeks RTS-a je porastao za 2,12% na 961,75 poena. Indeks MOEKS baziran na rublji je porastao 1,16% na 2.210,95 poena.