Rusija se približava zlatnom standardu

Rusija se približava zlatnom standardu

Ruski stručnjaci rade na projektu stvaranja monetarnog i finansijskog sistema sa dve petlje u zemlji, rekao je u utorak sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev u intervjuu za „Rusku gazetu“.

On je objasnio da projekat podrazumeva obezbeđivanje ruske valute i zlatom i nizom robe koja predstavlja valutnu vrednost. Kao rezultat toga, kurs rublje bi odgovarao njenom realnom paritetu kupovne moći, rekao je on.

Da bi se obezbedio suverenitet bilo kog nacionalnog finansijskog sistema, neophodno je da njegova sredstva plaćanja imaju suštinsku vrednost i stabilnost cena i da nisu vezana za dolar, rekao je Patrušev.

Još jedan važan uslov za ekonomsku bezbednost Rusije je restrukturiranje njene privrede zasnovane na savremenim tehnologijama, dodao je on.

„Nismo protiv tržišne ekonomije… ali … Zapad dozvoljava drugim zemljama da mu budu partner samo kada je to za njega od koristi“, naglasio je Patrušev, napominjući da razvoj Rusije treba da se zasniva na njenom unutrašnjem potencijalu.

Ranije ovog meseca, Banka Rusije objavila je fiksnu cenu za kupovinu zlata rubljama. Postavio je cenu od 5.000 rubalja (66,84 dolara) za gram zlata.

Sekretar za bezbednost je takođe naglasio da Vašington pokušava da reši svoje probleme na račun ostatka sveta, stvarajući tako „ljudski izazvanu globalnu krizu“. A njeni evropski saveznici bi prvi stradali od tih akcija, rekao je Patrušev.

Dok Bela kuća raspravlja o mogućem neplaćanju obaveza od strane Rusije, situacija je takva da je „vreme da proglase sopstveni bankrot“, rekao je Patrušev, ističući da je spoljni dug SAD premašio 30 triliona dolara.