Američka vlada zabrinuta zbog Tvitera

Američka vlada zabrinuta zbog Tvitera

Kupovina giganta društvenih medija Tviter od strane milijardera Elona Maska dovela je do toga da se američka vlada iznenada povukla iz svog zagrljaja takvih mega platformi. „Bez obzira ko poseduje ili vodi Tviter, predsednik [Džo Bajden] je dugo bio zabrinut za moć velikih platformi društvenih medija [i] moć koju imaju nad našim svakodnevnim životima“, izjavila je sekretar za štampu Bele kuće Jen Psaki tokom novinara. Brifing u ponedeljak nakon što je Musk zvanično kupio Tviter za 44 milijarde dolara.

Psaki je insistirala da ova iznenadna zabrinutost nije povezana sa poslednjom kupovinom Teslinog tajkuna, tvrdeći da „naša zabrinutost nije nova“ u pogledu monopola na društvenim medijima. Bajden je, rekla je ona, „dugo tvrdio da tehnološke platforme moraju biti odgovorne za štetu koju uzrokuju“.

Portparol Bele kuće je insistirao da administracija nastavlja da se zalaže za ukidanje člana 230 Zakona o pristojnosti u komunikaciji, koji nudi platformama koje hostuju imunitet za sadržaj trećih strana od odgovornosti za sadržaj koji dostavljaju korisnici, kao i antimonopolsko i transparentno sprovođenje protiv giganti društvenih medija.

„Redovno sarađujemo sa svim platformama društvenih medija o koracima koji se mogu preduzeti“, rekla je Psaki, dodajući da iako je „sigurna [ovo] da će se nastaviti“, bilo je „takođe reformi za koje mislimo da bi Kongres mogao da preduzme“.

Iako postoji više nerešenih antimonopolskih slučajeva protiv Fejsbuka, Amazona, Gugla i Epla, Tviter je nešto ređe bio u regulatornoj meri. Međutim, dobio je dosta pažnje kao bivši onlajn dom bivšeg predsednika Donalda Trampa, iz kojeg je proteran u januaru 2021. nakon nereda 6. januara na Kapitolu dok je još bio glavnokomandujući. Neki strahuju da će mu Tviter predvođen Muskom vratiti njegov nalog, iako mu je i dalje zabranjen pristup drugim mejnstrim društvenim medijima.

Međutim, Tramp je u ponedeljak Foks njuzu rekao da planira da se fokusira na TRUTH Social, svoju sopstvenu mrežu društvenih medija koja je debitovala ranije ove godine, i da se neće vratiti na Tviter čak i ako Musk vrati svoju stranicu. Tramp je takođe bio glasni pristalica ukidanja Odeljka 230, koji bi ga uskladio sa Belom kućom ako Psakijeve izjave odražavaju istinski stav administracije.

Međutim, Bajdenov tim je u prošlosti hvalio takve monopolističke platforme, priznajući da su vladini zvaničnici lično označili „dezinformacije“ u vezi sa Covid-19 na Fejsbuku, čak i dok su pozivali tehnološke gigante da učine više da ućutkaju neovlašćena gledišta.

Musk je obećao da će sloboda govora biti centralna u svom preuzimanju Tvitera i preduzeo je neobičan korak pozivajući svoje „najgore kritičare“ da ostanu na usluzi, insistirajući da je to „šta sloboda govora znači“.

Dok je njegova kupovina izazvala malo ljutnje na platformi, akcije Tvitera su porasle za 6% nakon objave kupovine.