Lavrov: Opasnost od nuklearnog rata „stvarna“

Lavrov: Opasnost od nuklearnog rata „stvarna“

Ruski ministar spoljnih poslova je insistirao da njegova zemlja nastoji da smanji rizik od nuklearnog rata, ali je rekao da je to stvarna i ozbiljna opasnost.

„To je stvarno i ne može se potceniti“, rekao je Sergej Lavrov u intervjuu emitovanom na ruskoj televiziji u ponedeljak uveče.

Pozivajući se na čuvenu zajedničku deklaraciju Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova, kada su se tadašnji lideri Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza složili da se „nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi“, Lavrov je rekao da je „neprihvatljivost nuklearnog rata“ ostala „principijelna pozicija“ Rusije.

Urušavanje sporazuma: Lavrov je takođe sugerisao da se za trenutne strahove može okriviti Zapad i njegovo odbijanje da veruje Rusiji. On je istakao neuspeh u pronalaženju naslednika sporazuma između SAD i Sovjetskog Saveza iz 1980-ih koji je zabranjivao nuklearno oružje srednjeg dometa.

Taj pakt je propao 2019, ali SAD nisu reagovale na ponudu Vladimira Putina o nastavku suspenzije raspoređivanja takvog oružja, rekao je Lavrov.

„Naša ponuda o međusobnom moratorijumu je odbijena, iako smo u naš predlog uključili metode verifikacije. A glavne primedbe Zapada na ovo su da nam jednostavno nisu verovali“, rekao je on.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Lavrov je ruskom intervjueru rekao da zapadne zemlje ohrabruju Ukrajinu da nastavi da se bori – što ilustruju promenljivi zahtevi Ukrajine, rekao je on.

Ali on je rekao da i dalje veruje da će se rat završiti, kako je RIA Novosti opisala, „potpisivanjem diplomatskog dokumenta“.