Rojters: Samovozeći taksi dobio licencu u Kini

Rojters: Samovozeći taksi dobio licencu u Kini

Samovozeća tehnološka kompanija Poni.ai, koju podržava Tojota Motor Corp, saopštila je u nedelju da je dobila taksi dozvolu u Kini, što će omogućiti nekim od njenih vozila bez vozača da počnu da naplaćuju karte.

Kompanija je saopštila da je to prva kompanija za autonomnu vožnju u zemlji koja je to učinila.

Startap je saopštio da je dobio licencu za upravljanje 100 vozila bez vozača u gradskoj četvrti Guangdžou Nansha.

Poni.ai je prošle godine takođe dobio odobrenje za pokretanje plaćenih robotaksi usluga bez vozača u Pekingu i od tada je počeo da nudi vožnje.

U Pekingu se, međutim, nude vožnje u mnogo manjoj industrijskoj zoni na probnoj osnovi, rekao je portparol Poni.ai-a.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, u Nanši će automobilima bez vozača početi da naplaćuje karte na čitavih 800 kvadratnih kilometara okruga. Putnici mogu da pozdrave i plate vožnju pomoću sopstvene aplikacije Poni.ai.

Poni.ai će u početku postaviti te automobile sa sigurnosnim vozačima, ali očekuje da će ih ukloniti „u kratkom do srednjem vremenskom periodu“, navodi se u saopštenju.

Najava dolazi u trenutku kada veliki broj startapa ulaže milijarde dolara u autonomnu tehnologiju, sa ciljem da preuzmu početnu poziciju u budućnosti mobilnosti.

Poni.ai je bio aktivan u Sjedinjenim Državama i Kini, testirajući svoju tehnologiju bez vozača na javnim putevima u kalifornijskom Fremontu i Milpitasu, kao iu kineskim gradovima Guangdžou i Pekingu.

U Kini se takmiči mnoštvo lokalnih startapa. Poslednjih meseci, Momenta i proizvođač automobila SAIC dobili su zvanično odobrenje za probu za svoju uslugu robotaksija u šangajskom okrugu Jiading, potez koji je usledio nakon sličnog poteza u Guangdžou od strane Nissan-ovog Veride-a.

U Šenženu, AutoX, koji podržava Alibaba, takođe testira robotaksi — koju posmatraju bezbednosni vozači — u veoma zakrčenoj urbanoj zoni sa puno pešaka i mopeda.