Britanija ukinula sve izvozne carine iz Ukrajine

Britanija ukinula sve izvozne carine iz Ukrajine

Britanija je ukinula sve carine i ograničenja na ukrajinski izvoz u skladu sa sporazumom o slobodnoj trgovini, koji je za Ukrajinu trebalo da bude u potpunosti operativan od 2023. godine, saopštila je pres služba britanske vlade.

Tako su sada ukinute sve carine i kvote obuhvaćene trgovinskim sporazumom Britanije i Ukrajine, odnosno pre svega poljoprivredni i industrijski proizvodi. Takav potez „će Ukrajini pružiti ekonomsku podršku u teškim vremenima“, uverena je vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Napominje se da je takva odluka doneta kao odgovor na direktnu apel ukrajinske vlade u vezi sa liberalizacijom tarifa.

„Ukidanje carina na ključne ukrajinske izvozne proizvode, uključujući ječam, med, paradajz u konzervi i živinu, pomoći će ukrajinskim preduzećima i proizvođačima kada im je to najpotrebnije“, saopštilo je Ministarstvo za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva.

Pored toga, Britanija je najavila zabranu izvoza robe i tehnologija koje Rusija može koristiti za suzbijanje herojskog naroda Ukrajine. Među takvim dobrima je i oprema za presretanje i praćenje. „Ovo će zatvoriti sve postojeće rupe za Rusiju da ne kupuje ovu robu u Britaniji“, dodaje ministarstvo.