Švajcarska stavila veto na zahtev Nemačke za ponovni izvoz municije u Ukrajinu

Švajcarska stavila veto na zahtev Nemačke za ponovni izvoz municije u Ukrajinu

Neutralna Švajcarska je obustavila isporuke nemačkog oružja Ukrajini blokirajući ponovni izvoz švajcarske municije koja se koristi u borbenim vozilima pešadije Marder koju bi Kijev želeo da dobije, piše švajcarski list SonntagsZeitung, prenosi Rojters.

Vest dolazi u trenutku kada se nemački kancelar Olaf Šolc suočava sa sve većim kritikama zbog neuspeha njegove vlade da isporuči teško naoružanje Ukrajini kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih napada, čak i dok drugi zapadni saveznici pojačavaju isporuke.

Marder, koji je napravio nemački proizvođač oružja Rheinmetall (RHMG.DE), koristi municiju proizvedenu u Švajcarskoj, navodi list. Švajcarska ograničava ponovni izvoz takvog ratnog materijala u zone sukoba.

List je citirao portparola švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) koji je rekao da je primio dva upita iz Nemačke o prebacivanju u Ukrajinu municije koju je dobila od Švajcarske.

„Na oba zahteva Nemačke odgovoreno je negativno s obzirom na švajcarsku neutralnost i obavezne kriterijume odbijanja zakona o ratnom materijalu“, rekao je portparol.

SECO nije odmah bio dostupan za komentar u nedelju van redovnog radnog vremena.

Švajcarska je odstupila od dosadašnje prakse i usvojila sankcije Evropske unije osmišljene da kazne Ruse zbog invazije na Ukrajinu, ali je rekla da njena neutralnost ne dozvoljava snabdevanje oružja u zonama sukoba.

Prošlog meseca je odbila zahtev Poljske za oružje za pomoć susednoj Ukrajini.