Jedna osoba stradala u snažnom zemljotresu u BiH

Jedna osoba stradala u snažnom zemljotresu u BiH

Jedna osoba je poginula, a najmanje tri su povrijeđene u snažnom zemljotresu koji je 22. aprila pogodio Bosnu i Hercegovinu, prenosi Radio Sloboda.

Zemljotres, koji je pogodio nešto posle 23 sata, osetio se širom zemlje i susedne Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Potresi su se ponavljali tokom cele noći.

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), jačina zemljotresa iznosila je 5,7, a epicentar mu je bio oko 42 kilometra jugoistočno od grada Mostara na dubini od oko 5 kilometara.

EMSC je upozorio da su naknadni potresi mogući u narednim satima i danima. Tokom noći se osetilo više od 30 naknadnih potresa. Najjači je bio jutros u 4.20, koji je imao jačinu 4,4 stepena po Rihteru. U 2.59 zabeležena je jačina 4,3 stepena, u 2.02 bio je jačine 2,6 stepeni, u 1.55 jačine 2,9 stepeni po Rihteru. Epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca.

Direktor bolnice u Mostaru potvrdio je smrt jedne žene 1992. godine od posljedica ranjavanja u gradu Stocu. Ona je pronađena među ruševinama nakon što se deo brda srušio na njenu porodičnu kuću.

Oštećenja na automobilima, krovovima i dimnjacima prijavio je Ranko Radić, načelnik Civilne zaštite grada Lubina udaljenog 30-ak kilometara od Stoca.

U pojedinim dijelovima Mostara zabilježeni su nestanci struje. Sa jedne zgrade dimnjak je pao u gradsku ulicu.