Svetska banka pruža podršku zemljama sa niskim prihodima

Svetska banka pruža podršku zemljama sa niskim prihodima

Svetska banka će obezbediti 170 milijardi dolara u narednih 15 meseci kao podršku zemljama sa niskim prihodima koje se suočavaju sa ekonomskim teškoćama kao rezultatom ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus.

„Velika Britanija i naši partneri su obezbedili najveću finansijsku posvećenost Svetske banke zemljama sa niskim prihodima širom sveta. Obezbediće 17 milijardi dolara u narednih 15 meseci, a 50 milijardi dolara će biti isporučeno do kraja juna, kao podrška zemljama koje su suočene sa ekonomskim teškoćama kao rezultatom ruske invazije na Ukrajinu“, navodi se u izveštaju.

Prema rečima ministarke Trus, rusko bombardovanje širom Ukrajine dovelo je do skoro potpunog zaustavljanja izvoza iz svetske korpe, što je dovelo do naglog rasta cena i ugrožavanja sredstava za život širom sveta.

„Kroz ovu podršku stojimo zajedno sa najugroženijim zemljama pred ruskim varvarstvom. Velika Britanija je prednjačila pojačavanjem naše podrške preko Svetske banke, uključujući garancije zajma od skoro milijardu dolara kako bi Banka mogla da pozajmi više Ukrajini, a da ne oduzima resurse ostatku sveta“, primetila je Trus.