Izrael gađa ciljeve u Gazi drugi put u dva dana

Izrael gađa ciljeve u Gazi drugi put u dva dana

Izrael je pogodio dve mete, uključujući Hamasovu fabriku oružja u pojasu Gaze, u očiglednoj odmazdi za napad na izraelski grad Sderot iz palestinske enklave.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u četvrtak saopštile da je jedna raketa lansirana iz Gaze prethodne noći.

„Reagujući na to, borbeni avioni su napali podzemni objekat koji proizvodi komponente raketnog motora. Ovaj napad će prouzrokovati značajnu štetu procesu proizvodnje raketa u Pojasu Gaze“, navodi se u saopštenju snaga.

Pokušaji enklave koju kontroliše Hamas da obori avione su propali, prema portparolu IDF-a, ali su podstakli Izrael da izvrši drugi napad, ovog puta na „vojnu bazu koju koristi teroristička organizacija Hamas“.

Tokom drugog napada, pucnji su aktivirali izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, a kvar se trenutno istražuje, saopštila je ID.

Tajms of Izrael, pozivajući se na izjavu lekara, izvestio je da su tri osobe dobile lečenje od povreda od ruševina nakon udara iz Gaze.

Hamas je odgovorio na sinoćnje događaje rekavši da će to „pojačati upornost“ Palestinaca i njihovu posvećenost „da nastave borbu“.

Razmena vatre je očigledno označila dalju eskalaciju tenzija između Izraela i Gaze. U sličnoj epizodi u utorak, ID je pogodio nekoliko ciljeva u pojasu Gaze, tvrdeći da je taj potez bio odmazda za raketu ispaljenu na Izrael iz palestinske enklave – prvu u skoro četiri meseca.

Incidenti su usledili nakon nekoliko dana nasilnih sukoba u kompleksu Temple Mount (kako Jevreji navode) ili imanju Al-Aksa (kako navode Palestinci), i niza terorističkih napada u Izraelu poslednjih nedelja. Kompleks se nalazi u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael okupirao od 1967. godine, gde je jevrejska država odgovorna za bezbednost.

Brdo hrama smatra se najsvetijim mestom u judaizmu, dok je džamija Al-Aksa u južnom delu kompleksa treća najsvetija lokacija u islamu.