Nemačka postavlja rok za zabranu ruske nafte

Nemačka postavlja rok za zabranu ruske nafte

Nemačka će prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja ove godine, izjavila je u sredu nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, prenosi Rojters.

„Zbog toga ovde kažem jasno i nedvosmisleno, da, Nemačka takođe potpuno gasi uvoz ruske energije“, rekla je Berbok posle sastanka sa svojim baltičkim kolegama.

„Prepolovićemo naftu do leta i bićemo na nuli do kraja godine, a onda će uslediti gas, u zajedničkoj evropskoj mapi puta, jer je naš zajednički izlazak, potpuni izlazak iz Evropske unije naša zajednička snaga, “ rekla je.

Najveća evropska ekonomija nedavno je intenzivirala napore da smanji svoju izloženost uvozu ruske energije. Statistike pokazuju da je ruska nafta činila 25% nemačkog uvoza od početka aprila, što je pad sa 35% pre početka vojne operacije Moskve u Ukrajini. Zaustavljanje uvoza gasa teže je za Nemačku, koja je u prvom kvartalu dobila 40 odsto isporuka iz Rusije.

Neke evropske nacije pozivaju na potpuno zaustavljanje uvoza ruske energije. Ovog meseca EU je odobrila zabranu ruskog uglja, ali nije mogla da postigne dogovor o embargu na naftu i prirodni gas. Rusija isporučuje oko 40 odsto prirodnog gasa u EU i obezbeđuje oko trećinu potreba bloka za naftom.