ATP osuđuje zabranu Vimbldona za Ruse

ATP osuđuje zabranu Vimbldona za Ruse

Muška teniska turneja ATP je kritikovao odluku da se ruskim i beloruskim igračima zabrani učešće na ovogodišnjem turniru u Vimbldonu, opisujući taj korak kao „nepravedan“ i sugerišući da je diskriminatoran.

Zvaničnici All England Lavn Tennis Cluba (AELTC) – koji organizuje Grand Slam turnir na travi – potvrdili su u sredu da ruske i beloruske zvezde neće biti dobrodošle na događaj, tvrdeći „da bi bilo neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu ima koristi od učešća ruskih ili beloruskih igrača u The Championships-u.”

Britanska asocijacija za lavan tenis (LTA) je takođe objavila da zabranjuje ruskim i beloruskim igračima da učestvuju na bilo kakvim turnirima ovog leta kako bi pokazala „da britanski tenis pruža dosledan pristup svim događajima“.

Ali taj stav je oštro kritikovan u saopštenju ATP-a. Organizacija je ponovila svoje protivljenje akcijama Rusije u Ukrajini, ali je navela da je „naš sport ponosan što funkcioniše na osnovnim principima zasluga i pravičnosti, gde se igrači takmiče kao pojedinci da bi zaslužili svoje mesto na turnirima zasnovanim na ATP rang listi“.

„Verujemo da je današnja jednostrana odluka Vimbldona i LTA da isključe igrače iz Rusije i Belorusije iz ovogodišnjeg britanskog zamaha na travi nepravedna i da ima potencijal da stvori štetan presedan za igru“, navodi se u saopštenju.

„Diskriminacija na osnovu nacionalnosti takođe predstavlja kršenje našeg sporazuma sa Vimbldonom koji kaže da se ulazak igrača zasniva isključivo na ATP rang listi.

„Svaka akcija kao odgovor na ovu odluku sada će biti procenjena u konsultaciji sa našim odborom i savetima članova.

„Važno je naglasiti da će igračima iz Rusije i Belorusije i dalje biti dozvoljeno da se takmiče na ATP turnirima pod neutralnom zastavom, što je do sada bilo zajedničko u profesionalnom tenisu.

Nakon vojne ofanzive Moskve na Ukrajinu, ATP i VTA za žene su omogućile ruskim i beloruskim igračima da nastave da se takmiče na svojim turnejama pod neutralnim statusom.

VTA tek treba da komentariše zabranu Vimbldona, ali izvršni direktor Stiv Sajmon rekao je prošlog meseca da bi bio oštro protiv takvog koraka.

Pošto je All England Club klub privatnih članova, sugerisano je da organizatori Vimbldona mogu da deluju nezavisno od ITF, ATP i VTA. To takođe navodno osigurava da će biti zaštićen od bilo kakvih pravnih posledica.

Već je pre vesti u sredu naširoko objavljeno da je zabrana igranja ruskih i beloruskih igrača u toku.

Britanski ministar sporta Najdžel Hadlston izjavio je prošlog meseca da bi čak i ako bi ruskim i beloruskim igračima bilo dozvoljeno da igraju, od njih se zahtevalo da zvanično osude bilo kakvu podršku predsedniku Vladimiru Putinu ili veze sa ruskom vladom.

Tokom vikenda, izvršni direktor LTA Skot Lojd potvrdio je da je organizacija u „složenim“ pregovorima sa All England Clubom i britanskom vladom u vezi sa učešćem Rusije i Belorusije.

Kako stvari stoje, zabrana bi lišila pojavljivanja na SV19 kao što su ruski muški top-10 zvezda Daniil Medvedev i Andrej Rubljov, kao i beloruske igračice Arina Sabalenka i Viktorija Azarenka.

Komentarišući pre nego što je zabrana potvrđena, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će to učiniti tenisere „taocima“ politike.

„S obzirom da je Rusija jaka teniska zemlja, sama takmičenja će patiti od njihovog uklanjanja“, rekao je Peskov.

„I ponovo praviti sportiste taocima nekakvih političkih predrasuda, političkih intriga i neprijateljskih akcija prema našoj zemlji – to je neprihvatljivo.

Otvoreno prvenstvo Francuske, koje je drugi grend slem ove godine i počinje u maju, saopštilo je da ne planira da zabrani takmičenje ruskim ili beloruskim igračima i da će funkcionisati na osnovu politike ATP i VTA kako bi im se omogućilo da se pojave kao neutralne.