Erdogan: Pregovori Ukrajine i Rusije usporeni, ne zaustavljamo posredovanje

Erdogan: Pregovori Ukrajine i Rusije usporeni, ne zaustavljamo posredovanje

Turska će nastaviti da čini sve neophodne napore u cilju okončanja neprijateljstava u Ukrajini, uprkos činjenici da su pregovori nedavno zastali.

Ovo je u ponedeljak izjavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Evropska pravda, a prenosi turska državna agencija Anadolu.

„Postizanje primirja, a potom i trajnog mira između naša dva suseda biće jedna od najboljih stvari učinjenih u ime čovečanstva“, rekao je Erdogan.

On je naveo da su napadi na civile u Ukrajini usporili uspešan tok pregovora Moskve i Kijeva preko Ankare.

Strane su postigle opipljiv napredak u pregovorima, ali snimci iz Buče i Irpina, korišćenje civila iz Kramatorska kao meta bacaju senku na naše napore“, rekao je on.

Međutim, Erdogan je uverio da će Turska nastaviti sa naporima da postigne „zadovoljavajući za strane i međunarodnu zajednicu” rezultat rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu.

Erdogan je izrazio uverenje da se mirno rešenje može naći kroz dijalog i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

Nakon ratnih zločina koje je počinila ruska vojska u Buči, Marijupolju, Volnovahi, pregovarački proces u okviru ukrajinske i ruske delegacije za okončanje rata znatno se zakomplikovao, rekao je savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak. rekao je u ponedeljak.