Ukrajinci će i dalje moći da putuju u EU sa internim pasošem

Ukrajinci će i dalje moći da putuju u EU sa internim pasošem

Državna granična služba Ukrajine produžila je mogućnost prelaska granice za Ukrajince sa internim pasošima, rekao je u komentaru UP-u govornik Državne granične službe Andrij Demčenko.

„Nastavljena je mogućnost prelaska granice radi putovanja u inostranstvo državljana Ukrajine na pasoš državljanina Ukrajine (interni pasoški dokument).

Ova odluka je doneta s obzirom na situaciju koja se razvija na teritoriji Ukrajine u vreme vanrednog stanja, kada naši građani ne mogu brzo i blagovremeno da izdaju pasoš.

Upravo iz humanitarnih razloga i prema ranije postignutim dogovorima sa susednim zemljama, službenici granične službe će obavljati prolazak državljana Ukrajine, uključujući i interni pasoš.

To važi za sve građane, bez obzira iz kojih krajeva su upućeni“.

Odlazak iz Ukrajine za decu mlađu od 16 godina vrši se uz pasoš državljanina Ukrajine ili izvod iz matične knjige rođenih deteta (u nedostatku pasoša državljanina Ukrajine).

Prema zakonu, za vreme trajanja vanrednog stanja deca mlađa od 16 godina mogu da odu u pratnji jednog od roditelja, bake i dede, punoletnog brata, sestre, maćehe, očuha ili drugog lica koje ovlasti jedan od roditelja uz pismenu izjavu. overen od strane organa starateljstva, bez overene saglasnosti drugog roditelja i uz prisustvo pasoša državljanina Ukrajine ili izvoda iz matične knjige rođenih deteta (u nedostatku pasoša državljanina Ukrajine) ili lične karte dokument.

Istovremeno, Državna granična služba skreće pažnju građanima Ukrajine da u nekim slučajevima, tokom boravka u inostranstvu, može postojati hitna potreba za pasošem, što je određeno zakonodavstvom zemalja u kojima naši sunarodnici planiraju da boravka ili tokom putovanja između različitih zemalja. Zato Ukrajinci treba da uzmu u obzir sve situacije i, ako je moguće, izdaju sebi pasoš i pre prelaska granice.

Pravila prelaska državne granice građana Ukrajine regulisana su Rezolucijom Kabineta ministara Ukrajine od 27. januara 1995.

Državna granična služba vratila se na zakonom regulisan format prelaska državne granice od strane državljana Ukrajine – uz prisustvo pasoša. Ovo je izazvalo značajno negodovanje javnosti.