Iran izdaje vojno upozorenje Izraelu

Iran izdaje vojno upozorenje Izraelu

Iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio je u ponedeljak Izrael da će njegova vojska napasti „centar cionističkog režima“ ako Tel Aviv napravi „najmanji pokret“ protiv Irana. Teheran često daje takve ratoborne izjave na Dan nacionalne armije, godišnju priliku koja se obeležava paradama i demonstracijama snage.

„Naša poruka cionističkom režimu je da, ako želite da normalizujete odnose sa nekim zemljama u regionu, morate znati da ni vaši najmanji pokreti nisu skriveni od naših obaveštajnih, bezbednosnih i oružanih snaga“, rekao je Raisi, misleći na izraelske nedavna normalizacija diplomatskih odnosa sa nekoliko arapskih država, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein.

„I morate znati da ako napravite i najmanji pokret protiv iranske nacije, odredište naših oružanih snaga biće centar cionističkog režima“, dodao je Raisi.

Iranski lideri obično koriste Dan nacionalne armije za takve pretnje Izraelu i Sjedinjenim Državama. Prošlogodišnja parada povodom Dana Nacionalne armije predstavljala je prikaz dronova iscrtanih sloganima „Dole Izrael“.

Međutim, Iran je u poslednje vreme sproveo svoje pretnje. Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) tvrdila je u martu da je izvela salvu preciznih raketnih udara na „strateški centar zavere i zla cionista“ u severnom iračkom gradu Erbilu. Izrael je negirao da ima takve objekte u Iraku.

Iza kulisa, razgovori koji imaju za cilj obnavljanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) iz 2015. su zaustavljeni. JCPOA je zvanični naziv iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. Sporazum koji su potpisali Iran i SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Nemačka, Kina i EU, obećao je ublažavanje sankcija Iranu u zamenu za zaustavljanje svog nuklearnog programa. Bivši američki predsednik Donald Tramp jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. godine, tvrdeći da Iran krši svoje obaveze.

Posle godinu dana pregovora u Beču, Austrija, u februaru se činilo da je dogovor blizu. Rusija je tražila uveravanja da sankcije uvedene Moskvi posle njene ofanzive na Ukrajinu neće je sprečiti da trguje sa Iranom. Dok je Rusija rekla da je dobila ova uveravanja, Iran je potom zahtevao da Vašington pruži garancije da se nijedan budući predsednik SAD neće povući iz novog sporazuma i zatražio od SAD da uklone IRGC sa svoje liste terorističkih organizacija.

SAD još uvek nisu ublažile ove zabrinutosti, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzade je ranije ovog meseca izjavio da je „Amerika odgovorna za prekid ovih pregovora“, pozivajući SAD da „donesu političku odluku za oživljavanje sporazuma“.