Poverljivi teret na prethodno upotrebljenoj raketi

Poverljivi teret na prethodno upotrebljenoj raketi

Privatna vazduhoplovna kompanija SpaceX uspešno je lansirala još jedan američki špijunski satelit u orbitu, ovog puta koristeći korišćenu raketu Falcon 9 da prenese svoj teret u svemir.

Nedeljna misija iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji označila je prvi put da je satelit američke Nacionalne izviđačke kancelarije (NRO) prebačen u orbitu na korišćenoj raketi. Isti Falcon 9 je korišćen za lansiranje NRO satelita u februaru.

„Sva lansiranja su uzbudljiva, ali ovo, sa našom prvom ponovnom upotrebom pojačivača, predstavlja upečatljiv pokazatelj kako NRO ugrađuje inovacije i otpornost u sve što radimo“, rekao je pukovnik Čed Dejvis, direktor Kancelarije za lansiranje svemira NRO-a. . „Ponovna upotreba pojačivača pokazuje da nastavljamo da pomeramo granice mogućeg, istovremeno pružajući veću vrednost.

SpaceX, koji je osnovao milijarder preduzetnik Elon Musk, prvi put je dokazao svoju sposobnost da ponovo koristi raketu 2017. Od tada je više desetina puta postavio korišćene pojačivače, ispunjavajući Muskovu strategiju smanjenja troškova izgradnjom opreme koja se može koristiti više puta .

Pojačivač prvog stepena korišćen u nedelju odvojio se manje od tri minuta nakon lansiranja i vratio se na Zemlju, sletevši u Vandenberg. SpaceX je zatim završio svoj veb prenos leta uživo na zahtev NRO-a, s obzirom na poverljivu prirodu korisnog tereta.

Lansiranja NRO-a u februaru i u nedelju označavaju početak naporne godine za agenciju, koja planira da pošalje skoro desetak korisnih tereta u orbitu 2022. Vazdušni analitičari spekulišu da je Falcon 9 nosio dva satelita Naval Ocean Surveillance Sistem (NOSS), koji rade u parovima kako bi nadgledali brodove na moru, navodi CBS Nevs.