Severna Koreja se hvali napretkom „taktičke nuklearke“

Severna Koreja se hvali napretkom „taktičke nuklearke“

Pjongjang je izjavio da je uspešno testirao „navođeno oružje novog tipa“, navodno dizajnirano da poveća efikasnost svojih „taktičkih nuklearnih bombi“. Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvovao je da posmatra lansiranje, izvedeno u nepoznato vreme i lokaciju.

Nekoliko slika bez datuma koje je objavila državna novinska agencija KCNA u nedelju pokazuje ispaljivanje najmanje jedne rakete sa mobilne platforme za lansiranje, kao i nasmejanog Kima, okruženog svojim generalima.

„Taktičko vođeno oružje novog tipa… je od velikog značaja za drastično poboljšanje vatrene moći artiljerijskih jedinica dugog dometa na frontu i povećanje efikasnosti u dejstvu taktičkih nuklearnih bombi DNRK i diversifikaciju njihovih misija vatrene moći“, rekao je KCNA.

Pjongjang nije otkrio nikakve tehničke detalje rakete, ali se kaže da je probno lansiranje bilo „uspešno“. Jedna od objavljenih fotografija prikazuje prašinu i dim kako se dižu sa malog ostrva.

Vojska Južne Koreje je kasnije saopštila da je bila svesna i da je pratila dva projektila koja su letela oko 110 kilometara superzvučnom brzinom u Japansko more u subotu oko 18 časova. Incident je podstakao Seul da u nedelju sazove sednicu predsedničkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Čestitajući kreatorima novog oružja, Kim Džong Un je navodno „dao važna uputstva o daljem jačanju odbrambenih sposobnosti i nuklearnih borbenih snaga zemlje“.

Severna Koreja je u ponedeljak obeležila 10 godina vladavine Kim Džong-una, proslavama koje su trajale cele nedelje, uključujući veliki javni događaj sa vatrometom u petak u čast 110. godišnjice rođenja njegovog dede Kim Il Sunga – osnivača nacije i prvi vođa. Državom od 1948. godine upravljaju tri generacije porodice Kim i smatra se najizolovanijom državom na svetu.

Tokom njegove vladavine, Severna Koreja je značajno unapredila vojnu moć zemlje i izvela četiri od svojih šest nuklearnih testova, postigavši, kako se izveštava, verodostojne sposobnosti fisije i fuzije. Već se smatra da su njeni sistemi oružja dugog dometa, koji uključuju različite kopnene, železničke i morske platforme, sposobni da pogode čak i do SAD.

Prošlog meseca, Severna Koreja je izvela svoje prvo puno probno lansiranje ICBM-a od 2017. godine, čime je Seul, Tokio i Vašington doveli u stanje visoke pripravnosti. Neki zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi Pjongjang mogao da izvede novu nuklearnu probu.

Novi test dolazi usred pojačanih tenzija u regionu i uzavrele retorike nakon što su zvaničnici Južne Koreje posetili Vašington prošle nedelje i navodno zatražili preraspoređivanje određenog broja američkih strateških sredstava, uključujući nosače aviona, nuklearne bombardere dugog dometa i podmornice. Pjongjang je više puta osuđivao američko vojno prisustvo u regionu kao provokativno, posebno njegove vežbe sa Južnom Korejom, videći vežbe kao probu za invaziju.