Džonson: Velika Britanija nastavlja da pomaže Ukrajini

Džonson: Velika Britanija nastavlja da pomaže Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u subotu da se „Velika Britanija neće zaustaviti ni pred čim kako bi osigurala da Ukrajinci imaju resurse koji su im potrebni“ za odbranu svoje zemlje od ruske invazije, navodi se u saopštenju na društvenim mrežama.

Džonson je u subotu popodne razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, navodi se u tvitu.

U sopstvenoj izjavi na Tviteru, Zelenski je rekao da su njih dvojica govorili o sporazumima postignutim tokom Džonsonove nedavne posete Kijevu ranije ovog meseca, dodajući da su razgovarali o odbrani i makrofinansijskoj podršci, kao io situaciji u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju.

Prema saopštenju iz Dauning strita, „premijer je odao počast hrabrosti ukrajinskih snaga koje nastavljaju da hrabro brane slobodu svoje zemlje“.

„Predsednik Zelenski je obavestio premijera o situaciji u Mariupolju, a premijer je rekao da je pozdravio ukrajinski otpor u gradu. Par je razgovarao o potrebi za dugoročnim bezbednosnim rešenjem za Ukrajinu, a premijer je rekao da će nastaviti da blisko sarađuje sa saveznicima i partnerima kako bi osigurao da Ukrajina može da brani svoj suverenitet u narednim nedeljama i mesecima“, navodi se u saopštenju Dauning strita.

„Premijer je obavestio predsednika Zelenskog o novim sankcijama Velike Britanije koje su stupile na snagu prošle nedelje i rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža sredstva Ukrajini za odbranu, uključujući i oklopna vozila u narednim danima. Premijer je rekao da je međunarodna podrška Ukrajini samo jačala i da je ostao ubeđen da će Ukrajina uspeti, a Putin neuspeh“, navodi se u saopštenju.